Dirk Lorenz, ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău: „Podul rutier peste Prut – o idee foarte bună”

De mai bine de zece ani, se tot discută despre construcţia unui pod rutier peste Prut la Ungheni.  Cu siguranţă, acesta ar apropia foarte mult cele două ţări vecine. Dar, atît R. Moldova, cît şi România sînt destul de sărace pentru a face un asemenea efort financiar. Organismele internaţionale se arată destul de sceptice în acest sens. Cum vedeţi dumneavoastră rezolvarea  problemei respective?
S-a putea să depuneţi un proiect pentru Programul operaţional comun.
Sînt doar două milioane de euro pe care le oferă Programul operaţional comun, ceea ce e foarte puţin pentru un asemenea proiect. Mai ales că e vorba şi de crearea unei infrastructuri, de construirea unor drumuri.
Dar un pod ar putea fi construit şi fără a construi drumuri noi. Nu-i aşa?
Atunci nu prea are rost.
Există un instrument de investiţii de vecinătate şi am înţeles că se planifică să fie reconstruite anumite drumuri. La moment, nu vă pot spune mai mult, deoarece trebuie să mă documentez. În principiu, cred că e o idee foarte bună.
Uniunea Europeană a ajuns la graniţa cu Republica Moldova, ceea ce înseamnă că foarte mult contează relaţiile între cele două ţări vecine: R. Moldova şi România. Acestea însă depind de politic. Ce ar trebui de făcut pentru a scoate politicul din aceste relaţii?
De fapt, relaţiile dintre R. Moldova şi România sînt relaţii bilaterale şi nu ţine de comeptenţa Delegaţiei Uniunii Europene să le comenteze. Dar, reieşind din rolul nostru de coordonator,  pot spune că avem relaţii foarte bune cu Ambasada României în Republica Moldova. Dumneavoastră, celor de la Ungheni, aş vrea să vă adresez întrebarea: care e situaţia cu micul trafic la frontieră?
Cum priveşte Uniunea Europeană faptul că un număr tot mai mare de cetăţeni ai Republicii Moldova depun actele pentru obţinerea cetăţeniei României?
Răspunsul e foarte simplu: Uniunea Europeană nu are nici o poziţie oficială, deoarece este  decizia suverană a fiecărui stat membru de a elibera paşapoarte. Iar România a decis să le elibereze. Noi ne-am dori ca şi paşaportul Republicii Moldova să fie unul atractiv. De aceea considerăm important procesul de negociere a liberalizării regimului de vize. Or, aşa cum înţeleg eu, moldovenii, în mare parte, solicită cetăţenia română pentru a circula liber în Uniunea Europeană.
Vitalie Harea, Adrian Cojocaru


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *