Ţuţora – un muzeu comun în aer liber

Un tîrg medieval, situat pe o parte şi alta a rîului Prut. Asta a Ţuţora, redescoperită în anii 80 ai secolului trecut, în timpul unor investigaţii arheologice.
„Se află în extremitatea de sud a oraşului Ungheni, pe teritoriul cartierului Dănuţeni, în punctul numit „La Ţuţora”, aflăm dintr-un buletin al Muzeului de istorie şi etnografie din Ungheni.  Pe partea cealaltă a Prutului, în judeţul Iaşi, locul de altă dată, unde se întindea Ţuţora, este cunoscut mai mult cu numele Cotul lui Bogdan. În secolul XIV, prin vadul şi vama domnească Ţuţora trecea Marele Drum Comercial Tătăresc, devenit ulterior Moldovenesc. În secolele XV-XIII, pe aici este atestată trecerea unui alt drum comercial, cel al Măjilor (pescarilor). În 1551, la Ţuţora a fost asasinat mişeleşte de către boierii săi Ştefăniţă Vodă, fiul lui Petru Rareş…
Un loc plin de istorie, dar prea puţin cercetat. Lipsa fondurilor necesare a făcut, ani la rîndul, imposibilă o asemenea acţiune.
“Cred că Ţuţora trebuie să fie un muzeu în aer liber al ambelor state: Republica Moldova şi România”, a menţionat Eudochia Viziru, şefa Direcţiei Economie şi Reforme, în cadrul întîlnirii de săptămăna trecută a oficialilor ungheneni cu ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.
Ambasadorul, la rîdnul său, a promis: „Mă voi adresa autorităţilor culturale din România şi autorităţilor locale din judeţul Iaşi pentru a vedea cum ar putea fi creat acest muzeu şi pentru a vedea cum pot fi finanţate lucrările arheologice de la Ţuţora, pentru o colaborare bilaterală”.
Referindu-se la un eventual pod rutier peste Prut în zona Ţuţorei, idee expusă la fel de Eudochia Viziru, Marius Lazurcă a spus: „Podul pe la Ţuţora e o idee potrivită care poate fi luată în calcul atunci cînd se vor discuta amplasamentele  posibile ale viitoarelor poduri peste Prut”. (L.B.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *