Ungheni şi Reghin – două oraşe care au ce lua unul de la altul

Oraşul Ungheni din Republica Moldova şi municipiul Reghin din România sînt localităţi înfrăţite. Acordul respectiv a fost semnat în septembrie 2006. De atunci, anual, au loc schimburi de delegaţii oficiale. De atunci, încercăm să ne cunoaştem mai bine, încercăm să preluăm unii din experienţa şi bunele practici ale celorlalţi.
În anul 2006, municipalitatea Reghinului a adus în dar Ungheniului un bust al lui Mihai Eminescu, care a fost instalat în sala de festivităţi a Centrului Regional de Resurse pentru Tineri. Biblioteca din Reghin a transmis în dar bibliotecii din Ungheni cîteva cărţi, iar directorul acesteia, Marin Şara, a promis că va transmite ulterior un lot important de carte. Oameni de afaceri din cele două localităţi discută pentru a găsi puncte de tangenţă, iar Zona Economică Liberă din Ungheni îi aşteaptă pe reghineni cu braţele deschise.
Ungheniul şi Reghinul sînt două oraşe despărţite de un rîu: Prut, şi de un munte: Carpaţi. Sînt două oraşe aflate la o distanţă de 309 kilometri. Ungheniul se află în Republica Moldova. Reghinul – în Transilvania, România. Ungheniul este situat pe malul Prutului, Reghinul – pe malul Mureşului. Cu mai bine de un secol în urmă, locuitorii Ungheniului erau în majoritate de etnie evreiască; ai Reghinului – de etnie germană (saşi). Astăzi, la Ungheni nu au mai rămas evrei. La Reghin locuiesc doar vreo 200 de saşi.
Ungheniul este renumit prin covoarele sale. Reghinul – prin viorile sale. Prima atestare documentară a Ungheniului datează de la 1462, a Reghinului – de la 1228. Numele iniţial al Ungheniului a fost Unghiul, al Reghinului – Regun.
Conform ultimului recensămînt, Ungheniul are o populaţie de 32.700 locuitori, Reghinul – de 36.26 locuitori.
Şi la Ungheni, şi la Reghin funcţionează un cinematograf cu acelaşi nume: Patria. Şi la Ungheni, şi la Reghin coşurile de gunoi instalate în stradă sînt identice. Şi la Ungheni, şi la Reghin, există o Cruce a Eroilor. Şi Ungheniul, şi Reghinul sînt înfrăţite cu alte oraşe din lume. Doar că la Reghin despre aceasta se ştie mult mai bine, lumea fiind informată printr-un panou instalat în primărie şi prin cîteva indicatoare instalate în cea mai populată zonă a oraşului, la intrarea în parcul central. La Ungheni nu am găsit nicăieri afişată public informaţia respectivă.
Şi Ungheniul, şi Reghinul au cîte un muzeu de istorie şi etnografie. Doar că muzeul din Reghin este amplasat într-o clădire-monument de arhitectură, construită în 1892, unde au loc numeroase acţiuni culturale de amploare şi maximă importanţă pentru regiune. La Ungheni, muzeul este aciuat în cîteva spaţii ale Palatului culturii, iar în ultimii ani nu se aude aproape nimic de el.
Şi la Ungheni, şi la Reghin există parcuri, adevărate oaze de verdeaţă. Doar că la Reghin, acestea sînt amenajate şi pline cu flori. La Ungheni însă… Ungheniul nu are nici un hotel bine amenajat. Reghinul poate găzdui sute de vizitatori, turişti, oaspeţi.
Ungheniul are un stadion şi o echipă de fotbal în Divizia A a campionatului naţional. Reghinul are trei stadioane şi o echipă în Liga a III-a a campionatului naţional la fotbal.
Şi la Ungheni, şi la Reghin „Zilele oraşului” sînt încărcate de acţiuni culturale şi sportive. Şi la Ungheni, şi la Reghin oamenii sînt foarte şi foarte ospitalieri, binevoitori şi gata mereu să-ţi întindă o mînă de ajutor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *