Expert: „În anul 2024, moldovenii vor arunca la gunoi mâncare în valoare de aproximativ 21 de miliarde de lei”
Moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în valoare de aproximativ 21 de miliarde de lei, în acest an. Datele au fost prezentate de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Totodată, potrivit lui, în 2024, risipa alimentară pe țară va fi de aproximativ 180 de mii de tone sau în jur de trei mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 de kilometri, scrie agrotv.md.
„Indicele risipei alimentare în Republica Moldova este 93,4. Altfel spus, noi acum risipim mai puțin decât prima dată s-a făcut măsurarea. În acest an, putem spune că fiecare cetățean din Republica Moldova aruncă la gunoi undeva 71 de kilograme de alimente. Este foarte mult, dar îi cu cinci kilograme mai puțin decât a fost la măsurătoarea trecută și în anii precedenți. Acestea sunt 180 de mii de tone de produse alimentare”, a spus Veaceslav Ioniță, analist economic.
Vorbind despre creșterea prețurilor la produsele alimentare, Veaceslav Ioniță a spus că în Republica Moldova, în perioada 2021 – primele trei luni din 2024, prețurile pentru produsele alimentare au crescut cu 64 la sută, fiind cea mai mare scumpire din ultimii 25 de ani. Mai exact, ceea ce valora 100 de lei în 2020, în prezent costă 164 de lei. Astfel, devine un paradoxal fenomenul risipei de alimente.
„Noi estimăm că, în acest an, risipa de alimente va fi de circa 21 de miliarde de lei, dintre care populația va procura produse alimentare pe care le va arunca la gunoi de minimum 7,2 miliarde de lei. Din nefericire cifra este cu mult mai mare, iar noi operăm cu 7,2 miliarde de lei, deci este un minimum garantat. Cinci la sută din toate veniturile noastre, pe care le avem noi, cinci procente din ceea ce câștigăm noi sunt produsele alimentare pe care noi le-am procurat și le-am aruncat la gunoi”, a mai adăugat Ioniță.
În același timp, directorul Băncii de Alimente din Moldova, Oleg Paraschiv, a menționat că, în prezent, se lucrează pe dimensiunea recuperării produselor alimentare de la agenții economici care ar permite reducerea risipei alimentare.
„Dinamica este una îmbucurătoare. În sensul în care, în aceste trei luni de zile, noi am reușit să recuperăm peste 84 de tone de produse alimentare. Asta însemnând că încercăm să ajungem la 65 de organizații care îngrijesc 9.000 de beneficiari. Oameni aflați la limita sărăciei sunt foarte mulți și în continuare avem multe produse care, din păcate, încă ajung la gunoi”, a menționat Oleg Paraschiv, directorul Băncii de Alimente din Republica Moldova:
Analizând situația din alte țări, expertul economic, Veaceslav Ioniță, a menționat că cea mai mare risipă de alimente a gospodăriilor casnice este înregistrată în Portugalia cu 124 de kilograme per capital anual. Aceasta este urmată de Elveția – 119 kilograme și Serbia cu 108 kilograme. Republica Moldova este clasată pe locul patru cu o pondere de 71 de kilograme per capital anual. Aceasta este urmată de Ucraina și România cu 69 și respectiv 67 de kilograme per capital anual.
Expresul.md
Lasă un răspuns