Anul 2024 va fi bisect. De ce este important să avem an bisect odată la 4 ani

Imagine simbol, sursa: alephnews.ro

Anul 2024 este un an bisect, ceea ce înseamnă că luna februarie va avea 29 de zile, în loc de 28. Adăugarea acestei zile suplimentare la fiecare patru ani ajută la menținerea corectitudinii calendarului nostru în concordanță cu anotimpurile astronomice. Acesta este necesar deoarece un an gregorian (365 de zile) și un an al orbitei Pământului în jurul Soarelui (aproximativ 365,25 de zile) nu au aceeași durată, transmite ea.md.

Fără această zi în plus, calendarul nostru și anotimpurile ar începe să se desincronizeze treptat. De obicei, un an bisect apare la fiecare patru ani, ceea ce este un model destul de simplu de reținut.

Explicația scurtă pentru anii bisecți constă în necesitatea alinierii calendarului nostru cu anotimpurile astronomice.

Durata orbitei Pământului în jurul Soarelui este de aproximativ 365,25 de zile, ușor mai mult decât numărul rotund de 365 de zile din calendarul gregorian. Calendarul nu ia în considerare sfertul de zi în plus necesar Pământului pentru a-și completa orbita, astfel că nu se sincronizează complet cu anul solar. Prin adăugarea unei zile suplimentare, cunoscută sub numele de “zi bisectă”, la fiecare patru ani, calendarul se ajustează și se aliniază cu anotimpurile.

Fără zilele bisecte, calendarul ar avea un excedent de 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde în plus în fiecare an. După 100 de ani, anotimpurile ar fi în întârziere cu 25 de zile. În cele din urmă, luni precum februarie și martie ar resimți efectul verii în emisfera nordică.

“Ziua bisectă” este acea zi suplimentară din anul bisect: 29 februarie.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *