Polița de asigurare medicală va fi oferită doar șomerilor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat

Sursa foto: diez.md

Polița de asigurare medicală va fi oferită doar șomerilor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat și doar pe perioada de plată a ajutorului de șomaj. Un proiect de lege, care are scopul de a activa piața forței de muncă și de a combate fenomenul șomajului, a fost adoptat  de către Parlament.  Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în contextul reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și al reformei sistemului de asistență socială.

Astfel, polița de asigurare medicală va fi oferită doar șomerilor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat și doar pe perioada de plată a ajutorului de șomaj.

Potrivit estimărilor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această măsură va genera venituri la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală în mărime de până la 300 de milioane de lei.

De asemenea, termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer și a cererii repetate de acordare a ajutorului de șomer va fi extins de la trei la șase luni.

A fost revizuită procedura de scoatere din evidență a șomerilor, în cazul nerespectării obligațiunilor. În cazul în care aceștia nu vor prezenta în termen de 30 de zile Raportul cu privire la activitățile realizate în căutarea unui loc de muncă sau vor refuza un loc de muncă fără a avea un motiv întemeiat, ar putea rămâne fără indemnizațiile de șomer.

Proiectul mai prevede extinderea posibilităților de angajare a șomerilor care nu și-au găsit un loc de muncă în primele trei luni de înregistrare la ANOFM. Mai exact, li se vor oferi opțiuni de angajare suplimentare din profesiile conexe și din ocupațiile cu o calificare mai joasă.

În document se mai menționează și de revizuirea modalității de calculare a cuantumului indemnizației de șomaj pentru persoanele care s-au aflat în concediu de maternitate sau în concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani.

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrați 35 de mii de șomeri.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *