Astăzi creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Obiceiuri și tradiții

Imagine simbol

Sfânta Parascheva este celebrată anual de creștinii ortodocși în data de 27 octombrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Cunoscută popular și ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, a auzit în biserică vorbele ”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si se decide să urmeze calea celor sfinte.

Se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintețti. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.

Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.

În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Sfânta Parascheva. Ce să nu faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva

1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfântă. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar și în familie. Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, mai potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră în fața Domnului.

2. Nu ai voie să te zgârcești de la bani și alimente. Dacă cineva îți cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mâna ta. Oamenii zgârciți vor avea parte numai de pagube și riscă să sărăcească.

3. De Sfânta Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, e bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor amărâti. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.

4. Nu e bine sa faci foc în casă în această zi, oricât ar fi de frig. Se spune ca adevărata credința ține căldura în sufletele oamenilor. Cei care fac foc în sobă pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.

5. Dacă ești necăsătorită, nu ai voie să croșetezi sau să coși. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita în veci.

6. Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănîncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Astăzi sunt omagiați cei care poartă numele Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachița, Paraschița, Parastiţa, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu. În multe sate și orașe din țară este sărbătorit hramul localității.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *