„Scrisori către Ion Druță” – o carte care descrie satele Moldovei, dar și problemele acestora, a fost lansată la biblioteca din Ungheni
Cartea „Scrisori către Ion Druță”, semnată de scriitorul român Ștefan Susai, a fost lansată miercuri, 11 octombrie, la Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni.
Cartea, scrisă într-un stil epistolar, vine să prezinte realitățile rurale din Moldova și cuprinde povești despre viața la țară, problemele cu care se confruntă comunitățile și schimbările care au avut loc de-a lungul anilor.
Autorul a străbătut Republica Moldova de la un capăt la celălalt, înregistrând în scrisorile sale experiențele sale și observațiile despre satele și oamenii întâlniți. „Scrierea acestei cărți a venit spontan și firesc. O parte din scrisori ce conțin unele conversații și vizitele mele la Ion Druță, au fost trimise lui și se regăsesc în această carte. El mă întreba permanent de sat, ce se petrece acolo, ce mai fac oamenii… El știa foarte bine ce se întâmplă și îl durea sufletul. Eu nu puteam decât să-i arăt realitatea…”, a relatat Ștefan Susai.
Ștefan Susai a povestit cum s-a format legătura de amiciție între el și Ion Druță: „Eu citeam cărțile lui Ion Druță când eram copil și nu-mi imaginasem niciodată că îl voi cunoaște personal. Când am plecat la Moscova, am luat cu mine primul exemplar din operele cu 4 volume și aveam doar o fotografie de-a lui. I-am sunat într-o dimineață scriitorului, îmi răspunsese soția și mi-a spus să revin mai târziu. Am revenit cu un apel, am vorbit cu el și a acceptat să-l vizitez. Ne-am întâlnit. Aveam subiecte comune, ne interesa pe amândoi ce se întâmplă cu satele, cu oamenii.”
Discuția a fost dinamică, iar cei prezenți au citit anumite pasaje din scrisori, adresându-i autorului întrebări, făcând anumite constatări și precizări pe marginea celor lecturate.
„În cartea lui Ștefan Susai este redată realitatea zilelor noastre, în care ceea ce a fost cândva frumos, acum zace în ruine și uitare, mai ales acum, odată cu modernizarea. Am reușit să trec cu vederea câteva dintre scrisori și am rămas surprinsă atât de bine descrie ceea ce a văzut prin sate…”, a menționat Liusea Ursachi, bibliotecară la Cetireni.
La rându-i, Mădălina Țugulea, o liceeană prezentă la lansarea cărții, consideră că această întâlnire este una importantă pentru tineri, „pentru că ne dezvoltă o înțelegere mai profundă a realităților din satele noastre și astfel, putem privi lucrurile și din altă perspectivă”, vorba dânsei.
„Îi sunt recunoscător pentru toată prietenia pe care mi-a arătat-o și-i sunt recunoscător pentru ceea ce a lăsat ca moștenire generațiilor următoare. Consider că dacă mulți ar citi opera druțiană și mai ales, ar înțelege-o, poate și viziunea lor despre viață ar fi alta și ar privi mai atent la simplitatea și frumusețea lucrurilor din jur”, a conchis Ștefan Susai.
Ștefan Susai, scriitor, născut la Iași, în 1971. Absolvent al Facultății de Drept a Universității din Oradea. Specializări în jurnalism la Sofia, Bulgaria (Radio Management). A fost director al biroului Radio France Internationale Iași în perioada 2004 – 2008. Doctorand la Universitatea de Stat din Moldova cu tema de cercetare „Publicistica literară de la Rampa: Alexandru Robot și Liviu Rebreanu ”.
Publică periodic în reviste de cultură studii de cercetare literară, dar și despre satele din Moldova. Are în revista Timpul o rubrică intitulată „Jurnalul unui fotograf”. Cărți publicate (selectiv): „Ultima casă din URSS”, „Hora cu cinci fete”; „Sculeni – Moscova – Amur”, „Cioropcani 110. Zestrea satului. Poveștile satului”.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns