Video / Gimnaziul din satul Teșcureni riscă să se închidă

Imagine: Primăria Teșcureni

Cu un buget auster, care nu ajunge nici pentru salarizare, cu 76 de elevi și 10 profesori, dintre care jumătate sunt pensionari –  așa va începe noul an școlar la Gimnaziul din Teșcureni, raionul Ungheni. Acesta, ca și multe alte școli mici din țară, se confruntă cu o lipsă acută de elevi, transmite moldova.europaliberă.org.

“La etajul întâi activează clasele primare. În clasa întâi avem 5 elevi,  cu toate că din start, anul trecut pe listă erau 10, dar au plecat peste hotare.” spune Viorica Balica, directoarea Gimnaziului din Teșcureni.

Instituția are un buget anual de peste un milion de lei. Banii însă un ajung nici pentru salarizarea profesorilor.

“Eu am încercat să aplic la proiecte, dar mereu este cerința unui număr mai mare de elevi. Ar fi bine să avem măcar 200 de elevi. Cred că ar trebui să se găsească o soluție pentru finanțarea, totuși, instituțiile mici, să li se ofere un buget care să le ajungă. Nouă nu ne ajunge acest buget nici pentru salarii”, mai spune Viorica Balica.

Asemenea școli, precum cele din Teșcureni, riscă să fie închise.

“Da, se vorbește despre lucrurile acestea, dar trebuie să găsim o soluție, pentru a face o schimbare. Eu niciodată nu m-am gândit că școala ar putea fi închisă.”, a mai adăugat directoarea gimnaziului Teșcureni.

În 2009, gimnaziul avea 160 de elevi, deși are o capacitate de peste 600 de locuri. Din cauza migrației, numărul elevilor a început să scadă. În ultimii șapte ani, în școală nu a fost angajat nici un tânăr specialist, iar din cei zece profesori, jumătate sunt pensionari.

Vă reamintim că, în anul 2018, la gimnaziu învățau 101 copii, numărul copiilor la grădiniță ere de 40. Tot în 2018, Expresul.md scria că de la începutul anului, la Teșcureni s-au născut șapte copii. Au decedat, însă, 12 persoane. Totodată, au fost înregistrate patru căsătorii. Mai multe detalii citiți AICI.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *