Legea ar putea interzice cultivarea anumitor cereale în unele raioane din țară

Imagine simbol: agroexpert.md

Legea ar putea interzice cultivarea anumitor cereale în anumite raioane ale Republicii Moldova, dacă nu plouă suficient. Bunăoară, ar putea fi vorba despre cultivarea porumbului în sudul țării, scrie realitatea.md.

Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii. Conform oficialului, problema fermierilor nu sunt lipsa banilor, ci „abordarea și atitudinea”, iar oamenii de afaceri din domeniul agricol trebuie să reducă cheltuielile și să găsească modalități să devină mai buni și să facă față concurenței.

„Ministerul Agriculturii este bine ancorat în realitățile agricultorilor. Din păcate, nu rezolvă nimic abordarea cu lucrurile care sunt cerute. În toamnă o să apară sudul Republicii Moldova cu problema subsidiilor de culturi de grupa a doua, floarea soarelui, porumb. Pentru toată lumea este clar, în ultimii 2000 de ani în sudul Republicii Moldova precipitații sunt la nivel de 200-300 mm, porumbul are nevoie de 580-600 mm ca să crească.

Practic, o să urmeze la nivel de lege să stabilim că dacă în regiunea în care tu cultivi ai precipitații sub 500 mm, nu trebuie să pui porumb. O să ajungem, la nivelul ăsta, dacă nu ai agronom să-ți spună lucrul ăsta, la nivel de lege o să spunem că tu nu poți să pui porumb. Asta nu e de ieri. E de 2000 de ani”, a declarat Vladmir Bolea.

Totodată, ministrul a mai precizat că există agricultori care au semănat porumb pe terenuri unde este posibilă irigarea, dar nu au pornit sistemele de irigare.  Conform lui, aceștia au cerut despăgubiri, dar nu le vor primi.

Expresul.md 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *