VIDEO | Primul frigider pentru produse agricole din raionul Ungheni
Cifra 13, se pare, le va purta mare noroc legumicultorilor din zona Corneşti. Pe 13 iulie, în oraşul Corneşti, s-a produs un eveniment de maximă importanţă nu doar pentru raionul Ungheni, ci chiar pentru Republica Moldova.
Într-o atmosferă festivă, în prezenţa unor oaspeţi înalţi, aici a fost inaugurat depozitul frigorific al cooperativei „Legumicolacom”, un depozit ce constă din patru frigidere industriale de păstrare a producţiei agricole. Construcţia acestora a fost posibilă, datorită proiectului „Modernizarea sectorului agrar în Republica Moldova”, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).
„Ne-am gîndit că banii pe care îi avem prevăzuţi în proiect am putea să-i cheltuim repede şi cu sens. Am ajuns la concluzia că e bine să construim nişte frigidere industriale”, a subliniat Christoph Weber, şeful proiectului. Era nevoie ca acea cooperativă, fondată de cinci producători agricoli din raionul Ungheni şi un producător din Călăraşi, să întrunească toate condiţiile pentru a putea fi susţinută financiar. „Am avut norocul ca membrii acestei cooperative să fie oameni de succes”, a remarcat Christoph Weber.
Prezent la eveniment, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Mihai Butucel, a dat aprecieri înalte cooperativei „Legumicolacom”, care a depus toate eforturile pentru a obţine finanţarea din partea GIZ. „Ne bucurăm, pentru că astăzi vedem aici, la Corneşti, realizarea unor politici ale ministerului şi anume: organizarea producătorilor agricoli şi dezvoltarea infrastructurii de piaţă, pentru a aduce plusvaloare producţiei”, a subliniat dînsul. „Sînt sigur că este un bun exemplu nu numai pentru producătorii din raionul Ungheni, dar şi din întreaga republică”, a mai adăugat oficialul.
Preşedintele raionului, Ion Harea, i-a mulţumit lui Christoph Weber pentru cooperare şi, în semn de recunoştinţă, i-a înmînat o scrisoare de gratitudine, adresîndu-se, totodată, către cei prezenţi să aibă grijă de „acest copil care abia s-a născut şi va aduce doar beneficii producătorilor agricoli din raion”.
Ambasadorul Germaniei în R.Moldova, Berthold Johannes, care s-a deplasat la Corneşti cu această ocazie, nu s-a sinchisit să spună că şi el îşi trage rădăcinile de la ţară şi înţelege foarte bine importanţa unor asemenea evenimente. Dînsul s-a declarat satisfăcut că ajutorul oferit de GIZ a fost unul foarte util.
Suma alocată de GIZ pentru construirea depozitului frigorific a fost de 120 mii euro.
Sursa video: TV EuroNova
Lasă un răspuns