VIDEO | Primul frigider pentru produse agricole din raionul Ungheni

proiect frigider produse agricole UngheniCifra 13, se pare, le va purta mare noroc legumicultorilor din zona Corneşti. Pe 13 iulie, în oraşul Corneşti, s-a produs un eveniment de maximă importanţă nu doar pentru raionul Ungheni, ci chiar pentru Republica Moldova.
Într-o atmosferă festivă, în prezenţa unor oaspeţi înalţi, aici a fost inaugurat depozitul frigorific al cooperativei „Legumicolacom”, un depozit ce constă din patru frigidere industriale de păstrare a producţiei agricole. Construcţia acestora a fost posibilă, datorită proiectului „Modernizarea sectorului agrar în Republica Moldova”, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).
„Ne-am gîndit că banii pe care îi avem prevăzuţi în proiect am putea să-i cheltuim repede şi cu sens. Am ajuns la concluzia că e bine să construim nişte frigidere industriale”, a subliniat Christoph Weber, şeful proiectului. Era nevoie ca acea cooperativă, fondată de cinci producători agricoli din raionul Ungheni şi un producător din Călăraşi, să întrunească toate condiţiile pentru a putea fi susţinută financiar. „Am avut norocul ca membrii acestei cooperative să fie oameni de succes”, a remarcat Christoph Weber.
Prezent la eveniment, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Mihai Butucel, a dat aprecieri înalte cooperativei  „Legumicolacom”, care a depus toate eforturile pentru a obţine finanţarea din partea GIZ. „Ne bucurăm, pentru că astăzi vedem aici, la Corneşti, realizarea unor politici ale ministerului şi anume: organizarea producătorilor agricoli şi dezvoltarea infrastructurii de piaţă, pentru a aduce plusvaloare producţiei”, a subliniat dînsul. „Sînt sigur că este un bun exemplu nu numai pentru producătorii din raionul Ungheni, dar şi din întreaga republică”, a mai adăugat oficialul.
Preşedintele raionului, Ion Harea, i-a mulţumit lui Christoph Weber pentru cooperare şi, în semn de recunoştinţă, i-a înmînat o scrisoare de gratitudine, adresîndu-se, totodată, către cei prezenţi să aibă  grijă de „acest copil care abia s-a născut şi va aduce doar beneficii producătorilor agricoli din raion”.
Ambasadorul Germaniei în R.Moldova, Berthold Johannes, care s-a deplasat la Corneşti cu această ocazie, nu s-a sinchisit să spună că şi el îşi trage rădăcinile de la ţară şi înţelege foarte bine importanţa unor asemenea evenimente. Dînsul s-a declarat satisfăcut că ajutorul oferit de GIZ a fost unul foarte util.
Suma alocată de GIZ pentru construirea depozitului frigorific a fost de 120 mii euro.

Sursa video: TV EuroNova


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *