Cartea de debut a unei scriitoare din Măcărești, Liliana Ganga, a fost prezentată publicului din Ungheni
Evenimentul de lansare a cărții „Lumi atinse: jurnal”, a Lilianei Ganga, băștinașă din Măcărești, stabilită cu traiul în Spania de 15 ani, a adunat publicul din Ungheni și nu doar, atât în format fizic, cât și în mediul virtual.
Cartea „Lumi atinse: jurnal” însumează o colecție de povestiri, inspirate din propriile trăiri, experiențe trăite într-o țară străină. „Primele texte care au apărut, au fost asemenea scrisorilor, pentru că sursa mea de inspirație a fost bazată pe scrisorile mamei. Atunci când eram eu și fratele la facultate, părinții ne trimiteau săptămânal gențile cu mâncare, iar în fiecare geantă trimisă găseam și câte o scrisoare. Mama ne scria despre lucrurile mărunte pe care le aveau ei de realizat prin gospodărie. Erau niște lucruri foarte simple și, de aici cred că vine și simplitatea textelor pe care le-am scris eu”, a povestit Liliana Ganga publicului prezent la lansarea de carte.
Cartea se regăsește în lista cărților selectate de către Ministerului Culturii în cadrul Programului pentru editarea cărții naționale – 2022. Cartea Lilianei Ganga a ajuns și în raionul Ungheni, în 10 biblioteci sub formă de donație de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Cu un comentariu a intervenit Olga Boz, conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, prietenă, dar și colegă cu autoarea cărții: „Textele din carte sunt ca niște pastile pentru mine. După o „pastilă” citită, mereu mă întreb „Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost altfel?” Pentru că îmi dau seama că aceste lucruri sunt reale, sunt viața pe care o trăiești”
„Cartea a apărut de la sine, n-a fost nici pe departe planificată, așa cum de fapt scriitorii adevărați își propun. Cunosc foarte multă lume peste hotare, muncind la greu, care duc jurnale, iar din acestea, cu timpul, se transformă și în cărți. Salut acest exercițiu literar și, consider că, orice intenție este binevenită”, a mai menționat Liliana Ganga.
Iar Valeriu Turea, jurnalist, diplomat și autor, scria în recenzie despre carte că: „O carte scrisă nu contează unde a fost scrisă – acasă ori afară, dar proza Lilianei Ganga Lumi atinse bucură oricum mai special, pentru că vine din diasporă, adică din spațiile unde există un potențial uman deosebit – inclusive și nu în ultimul rând, unul LITERAR. Moldovenii noștri plecați peste hotare, cei mai mulți, de amărăciunea traiului de acasă, au trăit și mai trăiesc atâtea drame, umilințe, înălțări și căderi, încât ar putea inspira o literatură de domenii skakesperiene”.
Momentele artistice au fost susținute de către Ansamblul „Prutenii” de la Măcărești, conducător artistic fiind tatăl Lilianei, Mihail Ganga.
Evenimentul a fost inițiat de Biblioteca publică raională „Dimitrie Cantemir” sub egida Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Eveniment desfășurat în cadrul ediției a VI-a a Programului Național LecturaCentral, Campania de promovare a patrimoniului național scris 20 scriitori /experți/ întâlniri.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns