”Idei în ecuație” cu Nadea Revenco – cel mai mare vis al ei este să devină Om în viață
Nadea Revenco este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași. Tânăra este o sursă constantă de energie și entuziasm, iar fiecare zi este o oportunitate pentru ea de a se implica în activități diverse și captivante. Pictura este una dintre marile ei pasiuni, așa că își dedică timpul pentru a-și dezvolta abilitățile artistice și pentru a-și exprima creativitatea prin intermediul culorilor și al formelor. Anul acesta, Nadea a absolvit artele vizuale la Școala de Arte ”George Enescu”din orașul Călărași, iar în această vară a intrat în rândurile pictorilor veritabili, organizându-și o primă expoziție de lucrări. Despre cum încearcă să-i facă pe cei din jur să se simtă inspirați și încurajați să își urmeze propriile vise și pasiuni, ne spune chiar ea.
– Ești prezentă în mai toate activitățile liceului în care înveți. Aș vrea să te întreb cum îți gestionezi timpul, ai vreo strategie?
Zilnic apar lucruri noi, revelații, domenii, care creează tot felul de posibilități. Consider că trebuie să profităm de ele și să nu ne mai plângem de lipsa timpului, pentru că printr-o bună prioritizare a timpului vom reuși. Și, la un moment dat, am citit într-o carte ideea că trebuie să ținem cont că personalități precum Einstein, Marie Curie sau Isaac Newton au avut, de asemenea, 24 de ore – deci, pe noi ce ne oprește să fim implicați, să fim activi și să molipsim oamenii cu activismul nostru?
– Ce rol joacă arta în viața ta? Cum te influențează și cum contribuie la dez- voltarea ta ca persoană?
Deși risc să par subiectivă, eu mă identific prin artă și consider că ea joacă un rol semnificativ în viața mea. Îmi place să pictez, să creez frumos și mă motivează faptul că, odată ce pictez o lucrare care încă nu a fost reprodusă de nimeni, e ceva unic și pe care eu l- am creat. Arta face parte din fiecare domeniu, iar făuritorii acesteia sunt oamenii. Important este să ne facem bine lucrul și să inspirăm și alți oameni.
– Povestește-ne un pic despre prima ta expoziție de pictură. Cum te-ai simțit în această postură și cum crezi că a fost primită de public?
Prima mea expoziție de pictură a fost o experiență foarte frumoasă, pentru că am râvnit foarte mult timp după ea. Aceasta a fost desfășurată în cadrul Festivalului moldovenesc de dansuri populare, la data de 27 mai 2023, în satul Dereneu. A fost o experiență frumoasă, pentru că mi-am păstrat foarte mulți ani sutele de picturi proprii în șifonier. Am o atitudine de dragoste – ură față de ele, pentru că tind mereu să găsesc greșeli și modalități de a face
mai mult și mai bine. Odată cu această expoziție, am ieșit din zona mea de confort și am primit validarea oame- nilor, fapt care este foarte important pentru mine, ca și pentru orice creator de artă. A fost neașteptat, foarte plăcut și motivant, iar odată cu acest lucru plănuiesc că în viitorul apropiat, sau depărtat, să realizez și alte expoziții de picturi în alte locații.
– Spuneai că ai un șifonier plin de lucrări. A venit momentul vreodată să te desparți de unele dintre lucrările la care țineai foarte mult?
În general da, s-au mai întâmplat asemenea momente. De cele mai multe ori, am făcut așa de ziua de naștere a anumitor rude sau prieteni, pentru că eu dăruiesc picturi. Au fost și propuneri de a vinde anumite lucrări, pe care evident că le-am accep- tat, însă într-o anumită limită.
– Ai moștenit acest talent de la cineva din familie?
Da, l-am moștenit de la bunicul matern Nicolae Livinschi – un înflăcărat după artă. Din păcate nu am reușit să-l cunosc, îmi pare rău de acest lucru, însă în palmaresul familiei mele au rămas destul de multe lucrări create de el, fapt care mă bucură foarte mult.
– Ai vreo temă sau vreun subiect preferat pe care îl explorezi în lucrările tale?
Cu siguranță. Dacă e să analizăm lucrările pe care le-am realizat de-a lungul timpului, atunci veți regăsi o multitudine de elemente ale naturii precum: peisaje, fructe, flori, oameni,
păsări. De asemenea, veți regăsi foarte multe nuanțe de verde și albastru, pentru că, din punctul meu de vedere, sunt culorile care evidențiază eminamente spusele lui Blaga, precum că veșnicia s-a născut la sat. După cum am mai spus, eu m-am născut la țară. Și, cumva, dragostea mea pentru pictură și pentru natură se trag de acolo.
– Ce tehnici și materiale folosești în creațiile tale?
Am folosit în picturile create multiple tehnici și materiale de desen. De exemplu, am destul de multe desene în grafică, în creion simplu, acuarelă, cu- lori acrilice și, mai nou, am început să fac și în ulei. Totuși, îmi place să folos- esc culorile acrilice, deoarece acestea sunt accesibile și în același timp pot reprezenta, foarte frumos, culorile na- turii.
– De unde vine setea asta de a crea? De unde vine muza?
Setea de a crea este alimentată de oameni, experiențe și momentele memorabile ale vieții. N-ai cum să nu fii motivat într-o lume plină de oportunități promițătoare, dat fiind faptul că în ziua de astăzi, până și un copil poate oferi idei foarte bune de soft – ware, de conținut sau de orice altceva și să le implementeze mult mai ușor decât au făcut-o predecesorii noștri. De aceea, muza vine din oameni, din cărți, din lumea înconjurătoare, mă inspir de oriunde și oricând.
Lasă un răspuns