Școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență pot beneficia de 25 milioane lei din partea Ministerului Educației

Imagine: mec.gov.md

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va acorda finanțare complementară în valoare de peste 25 de milioane de lei pentru proiecte de infrastructură în școli profesionale, colegii și centre de excelență.

Finanțarea va fi acordată în baza unor propuneri de proiect înaintate de instituții. Instituțiile din subordinea Ministerului Educației și Cercetării pot depune dosarele pentru finanțarea cheltuielilor curente și capitale până pe data de 25 august 2023.

Instituțiile pot solicita finanțare pentru procurarea de bunuri și servicii, inclusiv reparații capitale și curente, lucrări de cartografie şi cadastru și alte cheltuieli.

Pentru anul 2023 vor fi alocate peste 11,4 milioane lei pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar și peste 13,6 milioane lei pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar.

La repartizarea resurselor financiare pentru finanțarea complementară se ține cont de următoarele criterii: numărul de elevi din instituție; gradul de utilizare a imobilelor. O altă condiție este ca planul de admitere pentru anul curent de studii cu finanțare bugetară să fie realizat în proporție de cel puțin 85%.

MEC menționează că în trei instituții de învățământ profesional tehnic subordonate ministerului (Școala Profesională din Drochia, Școala Profesională din Cimișlia, Școala Profesională din Călărași) al doilea an consecutiv nu se realizează admitere și acestea nu sunt eligibile pentru a participa la concurs.

În consecință, două  dintre aceste instituții la moment nu au niciun elev înmatriculat, iar o instituție are 24 de elevi în ultimul an de studii. În acest sens ministerul a inițiat un proiect de decizie cu privire la fuzionarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic vizate cu alte trei instituții din regiune, cu programe similare, în cadrul cărora tinerii vor beneficia de formare profesională de calitate.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *