Republica Moldova bate recordul la numărul de accidente și decese la locul de muncă
Numărul de accidente și decese la locul de muncă în Republica Moldova este triplu față de cel din statele Uniunii Europene, anual înregistrându-se peste 500 de asemenea cazuri. Raportate la nivel european, acestea reprezintă o cifră mare, iar situația rămâne îngrijorătoare, afirmă Secretara de Stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder. Pentru prevenirea acestora, ministerul de resort va implementa în acest an un program care include mai multe măsuri privind sănătatea și siguranța la locul de muncă, scrie radiomoldova.md.
Numărul de accidente provocate la locul de muncă oscilează anual între 500 și 550, iar în 2023 au fost înregistrate circa 60 de decese în acest sens, a declarat Secretara de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Ea a accentuat că în ultimele două decenii, țările din Uniunea Europeană au reușit să reducă numărul accidentelor și deceselor la locul de muncă cu 60 de procente, iar țara noastră tinde să obțină rezultate similare. Astfel, va fi elaborat un plan concret care include acțiuni de securizare a locului de muncă și responsabilizarea angajaților și angajatorilor.
„Anul trecut am avut în jur de 60 de decese la locul de muncă și dacă raportăm la experiența sau statisticile din țările Uniunii Europene este un număr mare. Avem și noi de făcut niște pași, cu un calendar mai ambițios pentru a vedea rezultate și cum au reușit ei, cred că e valoarea pe care o are fiecare individ. E nevoie și de o schimbare culturală, pe de o parte este vorba de controale, pe de altă parte, informare, conștientizare de unde vin riscurile. Ministerul lucrează acum și va veni cu o strategie care va ținti atât angajatorii, cât și angajații, pentru că și angajații uneori nu poartă echipamente de protecție, chiar dacă li se spune că trebuie să le poarte”, a declarat Corina Ajder.
Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale relevă că în anii 2014-2021, urmare a accidentelor la locul de muncă, au fost afectate de boli profesionale 40 de persoane. Cei mai expuși riscului de îmbolnăvire profesională sunt mecanizatorii, lucrătorii medicali și muncitorii de la întreprinderi.
Expresul.md
Lasă un răspuns