„Deportările – calvarul familiilor basarabene”, este titlul unei noi cărți a unui istoric unghenean
Dosarele persoanelor din unele localități ale raionului Ungheni, deportate în Siberia sau Kazahstan, dar și istorii ale deportaților, sunt adunate în cartea proaspăt scoasă de sub tipar, scrisă de către Corneliu Prepeliță, profesor de istorie, dar și președinte al Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni.
Cartea „Deportările – calvarul familiilor basarabene”, ilustrează pe cele 564 de pagini, imagini – document, dar și dosare scoase din anonimat ale unor deportați, dar și informații care vor contribui la protejarea și valorificarea istoriei localităților din raionul Ungheni.
În această carte, sunt adunate informații despre viața în gulagul sovietic din 15 localități ale raionului Ungheni, cazuri ale familiilor deportate, dar și informații despre monumentele ridicate în memoria deportaților. „În acest volum sunt doar 15 localități, însă mai am informații pentru încă două – trei volume, ca să includ și celelate localități din raionul Ungheni. La unele localități, am inclus chiar și 4-5 dosare ale celor deportați”, a explicat autorul cărții.
Pentru a acumula informațiile necesare, Corneliu Prepeliță a lucrat circa 8 ani. „Această lucrare am realizat-o din suflet, pentru a aduce la cunoștința tuturor despre aceste evenimente tragice, despre represiunile regimului totalitar comunist la care au fost supuși oamenii din raionul Ungheni. Este obligația noastră, a profesorilor de istorie, de a relata și a aduce la cunoștința tuturor cetățenilor, importanța acestor evenimente”, a specificat dânsul.
Potrivit autorului, punctul de pornire la scrierea cărții a stat „Cartea Memoriei”, volumul 4, în care se regăsesc listele deportaților din 8 raioane ale Republicii Moldova, inclusiv Ungheni.
În cartea „Deportările – calvarul familiilor basarabene” sunt, de asemenea, înscrise impresii, mărturii, ale copiilor și nepoților deportaților. „Lucrarea este un compediu despre deportați și represați din satele raionului Ungheni”, a mai adăugat Corneliu Prepeliță.
Totodată, cartea va servi drept suport pentru cunoașterea istoriei locale, mai ales că informația adunată în carte, poate fi cu ușurință utilizată și în cadrul lecțiilor de istorie, ca elevii să cunoască motivele pentru care au fost deportați oamenii. „De la bun început, mă gândeam să realizez o lucrare în care să încrustez doar lista celor deportați din fiecare localitate a raionului Ungheni și, ulterior, să includ câte un dosar de arhivă. Mai ales că, tot se discută despre dosare, dar așa și nu cunoaștem ce conține dosarul unui deportat. În urma cercetărilor pe care le-am realizat în arhivă, am identificat mai multe dosare și, m-am gândit că, ar trebui să includ mai multe dosare. Am discutat și cu unii deportați, care cu regret, o mare parte din ei, s-au stins deja din viață”.
Menționăm că, Corneliu Prepeliță este autor al mai multor cărți: monografia „Istoria bisericii Sfântul Mare Mucenic Dumitru din Costuleni”, ”Istoria parohiei Boghenii Vechi”, „Deportări și represiuni în satul Costuleni”, „Patrimoniul cultural ecleziastic”, al albumelor „Crâmpeie din istoria basarabelilor raionului Ungheni în fotografii de epocă”, „Eroii ungheneni nu mor niciodată”, dar și a multor articole în reviste de specialitate.
Lasă un răspuns