Percheziții matinale la Călărași. Președintele raionului și primarul orașului sunt investigați de CNA

Imagine simbol: independent.md

Președintele raionului Călărași, socialistul Ștefan Bolea, s-a trezit în această dimineață cu mascații Centrului Național Anticorupție. Demnitarul este vizat într-un dosar privind fraudarea achizițiilor publice.

Contactată de reporterul Deschide.MD, purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a confirmat perchezițiile.

„Desfășurăm acțiuni de urmarire penală, la Călărași, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție. Investigațiile noastre vizează fraudarea achizițiilor publice și alte abuzuri, comise de către persoane publice din administrația publică locală. Acum efectuăm percheziții la președintele raionului, la primar și la un șef de direcție. Vom oferi mai multe informații, după finalizarea tuturor acțiunilor”, a declarat ea.

De menționat că Ștefan Bolea a ajuns la șefia raionului Călărași în anul 2019, fiind reprezentant al PSRM.

Update: Ora: 12:26

Președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar privind fraudarea achizițiilor publice.

Update: Ora: 13:26

Președintele raionului Călărași, primarul și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași  au fost reținuți, în această dimineață, de CNA și Procuratura Anticorupție, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție.  Astfel, potrivit materialelor cauzelor, aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anului 2022, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajații publici,  inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie.

Precizăm că, inițial a fost deschisă o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, fiind pornite și conexate 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu.

În această dimineață, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au operat 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor bănuite. De la fața locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz și sume importante de bani. Președintele raionului, primarul orașului Călărași, dar și șeful de direcție au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală.

Update: 02.02.2023, ORA: 09:00

Procurorii au cerut mandate de arestare pentru cele trei persoane publice din administrația locală Călărași reținute pe data de 31 ianuarie. Ședința de judecată va avea loc astăzi, 2 februarie, ora 11.00 la judecătoria Chișinău (sediul Ciocana).

Update: 03.02.2023

Preşedintele raionului Călăraşi, Ştefan Bolea, dar şi un şef de direcţie din cadrul Primăriei vor sta 30 de zile în arest preventiv. Şi primarul oraşului Călăraşi, Ion Olari, va sta în izolator 20 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Chişinău cu sediul în sectorul Buiucani. Cei trei sunt învinuiţi de fraudarea mai multor achiziții publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022, transmite publika.md.

La sfârşitul lunii ianuarie, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii în birourile de serviciu, domiciliile şi automobilele personale ale persoanelor bănuite. Au fost ridicate mai multe probe, dar și sume importante de bani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *