Doar 10% din brazii scoși în vânzare de Moldsilva au fost vânduți. Ce se va întâmpla cu cei rămași
Bradul de Crăciun este una din cele mai importante embleme ale sărbătorilor de iarnă. În 2022, din cantitatea totală de pomi de iarnă pe care Agenția Moldsilva i-a pus la dispoziția pieței interne, au fost comercializați circa 5,4 mii de brazi. Datele au fost comunicate pentru AGORA de către șeful-adjunct al Direcţiei fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii, Serghei Tonofrei.
În total, Moldsilva a scos în comerț 45.100 de pomi de specie molid, 5.300 de pini, iar suplimentar au fost propuse și 6.100 de crenguțe.
„Cantitatea de pomi de iarnă care este pusă la dispoziția populației reiese din rezultatele inventariere care sunt efectuate de către personalul silvic în perioada lunilor septembrie și octombrie. Acestea sunt exemplarele care au atins dimensiunile optime pentru a fi vânduți sunt scoși la vânzare”, ne-a spus Serghei Tonofrei.
Reprezentanții susțin că de la an la an, interesul moldovenilor de a procura brazi naturali este în scădere. Potrivit lor, cifrele scăzute se datorează pomilor aduși mai devreme pe piață din exteriorul țării, dar și faptul că tot mai mulți optează pentru un brad artificial.
Cei mai mulți brazi au fost vânduți de Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Hîncești, Edineț, Nisporeni, Călărași și Strășeni. Moldovenii au ales cel mai des pomi cu lungimea de la un metru până la 2,5 metri și fără balot de sol.
Serghei Tonofrei susține că brazii nevânduți rămân în pepinieră pentru a fi îngrijiți, iar anii următori ajung din nou să fie comercializați.
„Noi nu practicăm tăierea unei anumite cantități, să o ducem la depozit sau pe piață și dacă nu s-a comercializat să nu o mai putem folosi. În mare parte, persoanele care sunt interesate, se aproprie la sediul întreprinderii, solicită procurarea și merge cu reprezentatul la pepinieră unde sunt crescuți brazi. Îl selectează și ulterior este tăiat”, a explicat șeful-adjunct al Direcţiei fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii.
În ceea ce privește colectarea brazilor vânduți, Serghei Tonofrei susține că Moldislva nu practică o astfel de activitate, însă își propun ca anii următori să propună în vânzare mai mulți pomi cu balotă de sol, care ulterior să fie replantați.
„În mare parte, oamenii procură brazi fără balot de sol, din cauza prețului mai ridicat. Cel cu balotă fiind mai costisitor”, punctează șeful-adjunct al direcției.
Pentru un metru liniar de brad fără balot prețul începe de la 70 de lei, în dependență de cheltuielile pe care le-a suportat întreprinderea silvică pentru îngrijire. Costul pentru cel cu balot de pământ începe de la 100 de lei pentru un metru.
Agenţia Moldsilva reamintește că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.
Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă amendă de la 300 la 500 de unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al R. Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.
Lasă un răspuns