O femeie s-a reabilitat după 29 de ani de violență în familie. Cum ajută victimele violenței Centrul de Asistență a Familiei și Copilului din Ungheni
O femeie, mamă a șase copii, dintr-un sat din raionul Ungheni, a suportat, timp de 29 de ani, acte de violență din partea concubinului. În toți acești ani nu a avut niciun loc de muncă, a avut grijă de casă și de cei șase copii. La un moment dat, a ajuns să aibă manifestări de anxietate, depresie și alte probleme psihoemoționale. Însă, cu suportul oferit de către echipa Centrului de Asistență a Familiei și Copilului CREDO din Ungheni, a reușit să le depășească. „A fost un caz foarte greu, femeia a fost asistată timp de jumătate de an”, își amintește Ecaterina Boboc, psihologa Centrului.
După ce a ieșit din serviciul Centrului, femeia nu s-a mai întors la agresor. A reușit să se mute cu traiul în altă localitate, să-și închirieze o casă și să-și găsească un loc de muncă. „Acest caz este unul răsunător, mai ales că victima a suferit timp de 29 de ani. Acum o vedem totalmente schimbată, este o femeie care respiră, gândește, ia decizii – ceea ce nu a făcut până acum. A renăscut exact ca păsarea Phoenix din cenușă. Pentru noi acesta este un succes considerabil”, vorbește, entuziasmată de progresul obținut, Ecaterina Boboc.
Acest caz este o dovadă a implicării și a muncii pe care au depus-o specialiștii de la CREDO și în special femeia agresată care s-a lăsat ajutată. „Am întâlnit însă și mămici, femei, care opun rezistență, nu prea vor să discute despre ceea ce le-a traumat, fie că este un subiect tabu, fie că nu mai vrea să revină la respectivul conținut. Sunt și mămici care colaborează foarte bine, deoarece ele singure caută ajutorul: ele vor să fie auzite, vor să fie ascultate și vor să se „dezbrace” de calvarul prin care au trecut”, mai povestește psihologa.
„Supraviețuitoarele, victime ale violenței domestice, ar trebui să vorbească, pentru că mesajul transmis de ele este perceput mai puternic de către societate decât mesajul unui specialist. Este important ca victimele violenței să aibă acel curaj să rupă lanțul, să rupă tăcerea, să apeleze la organele specializate și să se lasă ajutate”, a conchis Ecaterina Boboc.
Serviciile pe care le oferă Centru CREDO
Centrul de Asistență a Familiei și Copilului CREDO se află în gestiunea Direcției Generale Asistență și Protecție a Familiei și Copilului din Ungheni. Centrul oferă un complex de servicii pentru persoanele și familiile aflate în dificultate. „În ultimii șase ani, 80% din cuplurile părinte-copil care vin la Centru sunt victimele violenței domestice”, a subliniat Constantin Stratulat, managerul Centrului.
La centru, victimele violenței domestice, dar și celelalte categorii de beneficiari, primesc asistență pentru recuperare psihologică și socială, consiliere juridică, asistență materială, plasament temporar, dar și formare profesională și sprijin la găsirea unui loc de muncă. Capacitatea Centrului este de 12 locuri, ceea ce este foarte puțin pentru a acoperi toate categoriile de beneficiari, consideră Constantin Stratulat.
Potrivit lui, în primul rând, de serviciile Centrului beneficiază cuplurile părinte-copil, victime ale violenței domestice sau victime ale neglijării. Aceștia pot fi plasați pe o perioadă de până la 6 luni. Aici persoanele beneficiază de reabilitare psiho-socială, plasament temporar și primesc o indemnizație lunară de 1000 de lei, plus 500 de lei pentru fiecare copil, consiliere psihologică și juridică.
O altă categorie de beneficiari sunt copiii plasați în regim de urgență, cei care au fost identificați în stradă. Ei beneficiază de servicii de igienă, hrană și plasament timp de 72 de ore. Cea de-a treia categorie sunt tinerii aflați în dificultate din raion, care, de asemenea, primesc plasament, indemnizație, servicii de integrare socio-profesională, dar și femeile însărcinate în ultimul trimestru de sarcină, aflate în dificultate.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns