Într-un sat din Maramureșul istoric locuiesc peste o mie de păpuși ale unei unghenence
Victoria Bledea (cunoscută și sub pseudonimul Laura Hybris), originară din satul Costuleni, s-a stabilit definitiv în Sarasău, județul Maramureș, România, încă în 2018. A dus cu ea și colecția de păpuși inițiată în 2013, pornind de la o achiziție dintr-o piață de vechituri din Italia. Colecția ei numără azi peste o mie de păpuși, scrie: Eziarultau.ro.
Victoria Bledea nu își aduce aminte prima ei păpușă. Poate și fiindcă, așa după cum admite, a avut o copilărie plină de jucării. ”Ca și orice copil, mă jucam cu ele, mă plictiseam și apoi uitam de ele… Dar îmi amintesc cu drag de păpușa pe care am primit-o pe holurile Circului Național din Chișinău în dar de la Moș Gerilă. Aveam 5 ani. Era un „pupsic” din colecția „Sdelai Sam” (Fă singur), care venea la pachet cu câteva bucățele de material textil din care să îi faci singur hăinuțe”, își amintește tânăra. Păpușile din colecția „Sdelai Sam” erau foarte populare în anii ’70-’80 în Republica Moldova.
În aceeași perioadă a mai primit o păpușică cu o înălțime de 3 cm. A păstrat-o ca pe un talisman până la vârsta de 15 ani. A pus-o într-o cutiuță de chibrituri și cineva a aruncat-o din greșeală. Însă a „regăsit –o” și a achiziționat-o în 2020.
Totul a început cu… Betsy Clark
Ideea unei colecții de păpuși s-a născut în 2013. ”Atunci am mers pentru prima dată la o piață de vechituri din Ravenna, Italia. Și am cumpărat-o pe Betsy Clark. O păpușă în miniatură, care mi-a trezit nostalgia păpușii talisman din copilărie. După ce am „investigat” povestea păpușii Betsy, mi-am dat seama că este un exemplar destul de rar din anii ’70. Alături de Betsy Clark, am mai achiziționat din piața de vechituri din Ravenna și alte câteva păpuși etnice. Și așa s-a retrezit în mine pasiunea pentru păpuși și s-a născut ideea colecționării lor”, spune Victoria.
Păpuși din peste 40 de țări
Azi Victoria are în colecția sa personală peste 1.000 de păpuși, le-a adunat din peste 40 de țări. În proporție de 90%, păpușile sunt unicat, fiind realizate manual. Și colecția ei crește mereu. Uneori primește ea în dar, alteori le dăruiește ea din colecție, în cazul în care are dubluri.
Mai vechi sau mai noi, din lemn sau porțelan, cu ținute elegante sau populare, mari sau mici, colecționara spune că nu are preferate: ”Le iubesc pe toate. Fiecare are povestea ei, trăsăturile ei specifice, farmecul ei…”
”A fost dragoste de la prima vedere”
Cea mai veche păpușă datează de la sfârșitul anilor 1800: ”Îmi amintesc exact momentul când am primit în dar, din partea soțului, păpușa care a devenit simbolul colecției mele. Era în dimineața zilei de 19 iulie 2014 când m-a luat de la muncă și mi-a zis că are o surpriză pentru mine. O păpușă cu cap de porțelan roz glazurat, pictată manual. Cu corp din bumbac, iar rochița și dresurile din mătase. Nu am rezistat să aștept să ajung până acasă pentru a face poze cu ea. Așa că am oprit într-un parc unde am fotografiat-o. A fost dragoste de la prima vedere”.
Dacă despre cea mai ”bătrână” păpușă din colecție am vorbit, să aruncăm o privire și spre cea mai mică. ”Un set format din Albă ca Zăpada și doi pitici sunt cele mai micuțe păpuși din colecție, au între 1 cm și 2 cm fiecare. La pol opus este o păpușă din porțelan care reprezintă Epoca Victoriană și are o înălțime de aproximativ 90 cm”, face prezentările Victoria.
Visează la un muzeu al păpușilor în Maramureșul istoric
Pentru prima dată păpușile au fost expuse în 2019, la grădinița din Sarasău. Circa 300 de păpuși au făcut deliciul celor mici. Admirate fiind și de cei mari… De Ziua Internațională a Copilului, în acest an, 600 de păpuși din colecția personală a Victoriei Bledea au fost prezentate la Muzeul Etnografic al Maramureșului din Sighetu Marmației în cadrul expoziției ”Pasiunea pentru păpuși – istoria unei povești nemuritoare”.
Cele peste o mie de păpuși ”locuiesc” în cutii, din lipsă de spațiu. ”Îmi doresc să fac un muzeu dedicat păpușilor și jucăriilor chiar aici, în inima Maramureșului istoric”, conchide tânăra.
Prima colecție, de abțibilduri
Așa cum mereu a iubit păpușile, Victoriei i-a surâs dintotdeauna ideea de a colecționa și alte lucruri. Prima colecție a avut-o pe când avea vreo 6 ani, era o colecție de abțibilduri. „Țin minte și acum că era formată din 300 de bucăți. Un an mai târziu am dat-o la schimb pentru o colecție de șapte monede din țări europene. Astfel am pus bazele unei colecții pe care o am și astăzi. Am mai colecționat timbre, felicitări, cartele telefonice etc”.
Lasă un răspuns