VIDEO/ Cum s-au schimbat într-un an Judecătoriile Bălți și Ungheni
La un an de la lansarea proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, judecătoriile Bălți și Ungheni și-au prezentat primele rezultate. În cele două instituții a fost îmbunătățită infrastructura instituțională, a fost facilitat accesul la justiție, iar digitalizarea serviciilor a consolidat relația dintre justițiabili și instanță. Totul s-a realizat cu implicarea mai multor actori comunitari.
Natalia Vîlcu, directoare, Proiectul „Instanțe Judecătorești Model”: „Instanțele judecătorești model-pilot, care sunt implicate în implementarea proiectului au dat dovadă de perseverență în realizarea activităților care au menirea să eficientizeze activitatea instanțelor judecătorești, o comunicare mai bună cu justițiabilii, automatizarea unor procese de lucru și simplificarea unor procese.”
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „Avem ocazia de a aduce standardele internaționale în judecătoriile Ungheni, Bălți și acum în Edineț, pentru ca comunitatea să vadă cum arată justiția la un nivel internațional. Am avut marea plăcere să văd îmbunătățirile care au fost făcute de Judecătoria Bălți în decursul unui an. Modul în care activează judecătoria este impresionant. Noi nu am fi început un proiect dacă nu am fi fost siguri că schimbările vor fi sustenabile, pentru ca ele să continue și după finalizarea proiectului și a sprijinului oferit de USAID.
Potrivit Ministrului Justiției, rezultatele instanțelor judecătorești implicate în proiect deja sunt palpabile, în special s-a îmbunătățit actul de justiție și interacțiunea dintre judecători și cetățeni.
Sergiu Litvinenco, Ministru al Justiției: „Eu am fost deja în instanța de la Bălți și pot să vă spun că față de alte instanțe situația este diferită. Sunt create condiții pentru justițiabili și acest lucru este de apreciat. Dincolo de însăși calitatea actului de justiție, care este mai complex, lucrurile care se fac în cadrul acestui proiect sunt la fel de importante pentru creșterea încrederii oamenilor în actul de justiție.”
Conducerea instanțelor în care timp de un an s-a implementat proiectul „Instanțe Judecătorești Model” spune că acum aceste instituții sunt mult mai centrate pe cetățeni și au un nivel de eficiență și transparență sporit.
Ion Pâcaleu, președinte interimar Judecătoria Bălți: „Au fost efectuate instruiri cu personalul tehnic, cu justițiabilii, cu angajații instanței. La capitolul infrastructură au fost îmbunătățiri esențiale. La capitolul digitalizarea instanței, au fost dotate cu tehnică, cu echipament, au fost instalate infochioșcuri, am fost dotați cu calculatoare, cu scanere, cu sisteme de videoconferință.”
Vasile Șchiopu, președinte interimar Judecătoria Ungheni: „Avem mai multe sisteme de videoconferințe, avem o situație mai bună la capitolul așteptare a justițiabililor în holurile instanței, unde sunt locuri dotate pentru copii, sunt panouri electronice noi, unde cetățenii își pot vedea dosarul, ora, sala, locul examinării.”
Pe lângă îmbunătățirea activității instanțelor, un alt obiectiv al proiectului este educația juridică a cetățenilor și menținerea unui dialog între angajații judecătoriei și justițiabili. Această componentă este realizată cu implicarea societății civile.
Diana Grosu, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI: „Prin modernizări, prin pilotarea de proiecte de acest tip, putem face o schimbare. Echipa noastră de implementare observă schimbări pozitive la Judecătoria Bălți. A devenit mai transparentă, mai deschisă la colaborare și cu societatea civilă și cu mass-media locală, dar și națională.”
Olesea Tabarcea, Clinica Juridică din Bălți: „Rolul organizației noastre este și de a instrui și a abilita juridic populația în ceea ce privește instanțele judecătorești și accesul la instanțele judecătorești, care sunt procedurile, cum poate fi contactată sau găsită instanța, cum poate fi găsită oricare informație privind lucrul și activitatea instanțelor judecătorești.”
Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” este o inițiativă realizată cu sprijinul poporului american prin intermediul USAID Moldova.
Lasă un răspuns