68 de atacuri și amenințări directe la adresa jurnaliștilor au fost înregistrate în 2021
Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, a publicat Raportul privind atacurile asupra jurnaliștilor, bloggerilor și angajaților media care conține date relevante din trei țări: Armenia, Georgia și Republica Moldova. Partenerul Fundației „Justiție pentru jurnaliști” în Republica Moldova este Asociația Presei Independente (API).
Raportul analizează cazurile semnalate public de atacuri fizice și non-fizice asupra jurnaliștilor și a altor colaboratori mass-media, în baza unei metodologii care include trei tipuri principale de atacuri:
- Atacuri fizice și amenințări pentru viață, libertate și sănătate;
- Atacuri și amenințări de natură non-fizică și/sau cibernetice;
- Atacuri cu aplicarea unor mecanisme juridice și/sau economice.
Asfel, în 2021 în Republica Moldova au fost înregistrate cel puțin 68 de atacuri și amenințări directe la adresa colaboratorilor media.
Autorii raportului au constatat că:
- Numărul total de atacuri asupra jurnaliștilor în 2021 a rămas la același nivel cu anul 2020. Majoritatea atacurilor, 38 din 68, au fost comise înainte de 11 iulie 2021, când în Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate şi s-a schimbat puterea politică;
- Din 2017, principala formă de exercitare a presiunii asupra lucrătorilor mass-media rămân atacurile și amenințările de natură non-fizică, inclusiv defăimarea, amenințările și insultele împotriva jurnaliștilor (cel puțin 21 de incidente în 2021), dar și hărțuirea, intimidarea, amenințările cu violență în spațiul online (cel puțin 12 incidente). Anul trecut jurnaliştii moldoveni au fost supuşi frecvent hărţuirii online, împotriva unora dintre ei fiind desfășurate campanii de calomnie, discreditare şi intimidare pe rețelele sociale;
- În 58 la sută din cazuri, principala sursă a atacurilor/amenințărilor non-fizice împotriva lucrătorilor mass-media au fost oficialii și decidenții politici, inclusiv deputați în Parlamentului Republicii Moldova și deputați ai Adunării Populare din Găgăuzia, precum și alte persoane care dețin funcții oficiale la nivel central, regional sau local;
- Patru dintre cele șapte cazuri de atacuri fizice împotriva colaboratorilor mass-media, semnalate public în anul 2021, au fost comise înainte de alegerile parlamentare de către deputați ai Partidului Socialiștilor și angajați ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat;
- În 2021, a crescut numărul atacurilor asupra jurnaliștilor şi redacţiilor prin aplicarea unor mecanisme juridice și/sau economice. Una din cele mai comune metode (cel puțin 13 cazuri) a fost urmărirea civilă a colaboratorilor media pentru pretinsa lezare a onoarei, demnității sau reputației, dar și pentru încălcarea vieții private.
În 2021, angajații sau redacțiile a 21 de instituții și proiecte media au semnalat atacuri/amenințări în legătura cu activitatea lor profesională. Cele mai multe atacuri au fost comise împotriva TV8 (13 cazuri), Jurnal TV (11), Ziarul de Gardă (5), proiectul media CU SENS (7), portalul Nokta.md (7). Au mai fost atacați colaboratorii RISE Moldova, ai Centrului pentru Jurnalism de Investigație și portalului Anticoruptie.md, ai portalurilor regionale Nordnews.md și Esp.md (ambele din mun. Bălți), Tuk.md (Taraclia), ai postului de televiziune PRO TV Chișinău.
Este important de remarcat că unele atacuri și amenințări nu sunt făcute publice, deoarece unii jurnaliști consideră că acestea sunt o parte inevitabilă a activității lor profesionale și nu le raportează.
Lasă un răspuns