Alimentaţia raţională în lupta contra cancerului
Se ştie că unele produse alimentare conţin substanţe cancerigene, iar altele pot facilita cancerogeneza provocată de diferiţi agenţi nocivi. „Consumul abuziv de alimente, îndeosebi artificiale, se termină cu dereglarea metabolismului şi, respectiv, cu slăbirea rezistenţei organismului faţă de factorii nocivi ai mediului ambiant”, menţionează Viorel Faigher, medic oncolog în cadrul Secţiei Consultative a Spitalului raional Ungheni.
Potrivit dînsului, celulele maligne pot să apară şi în organismul oamenilor sănătoşi, însă forţele de apărare le înlătură chiar la momentul apariţiei lor şi astfel tumorile maligne nu se dezvoltă.
În procesul de formare a tumorii maligne alimentaţia poate influenţa în mod dublu. Pe de o parte, unele produse alimentare posedă calităţi cancerigene şi, în acest mod, pot să provoace apariţia tumorii maligne. Pe de altă parte, după apariţia tumorii funcţionarea aparatului digestiv este afectată, ceea ce influenţează considerabil asupra capacităţii organismului de a limita extinderea procesului patologic. „Alimentarea raţională sporeşte capacitatea organismului de a opune rezistenţă maladiei şi contribuie la ridicarea eficienţei tratamentului”, accentuează medicul oncolog.
Consumul de produse alimentare ce conţin substanţe cancerigene sporeşte posibilitatea apariţiei tumorii maligne cu localizare preponderentă în acele organe în care se acumulează substanţele respective. Potrivit medicului oncolog, în unele cazuri, apariţia tumorii maligne are loc şi în urma întrebuinţării produselor alimentare lipsite de capacităţi cancerigene. Astfel, apariţia cancerului stomacal poate fi facilitată de o dietă bogată în carbohidraţi şi săracă în proteine. În rezultatul folosirii unor cantităţi mari de sare, poate să apară cancerul gastric. Conţinutul ridicat de lipide în produsele alimentare poate influenţa apariţia cancerului glandei mamare.
Viorel Faigher susţine că o importanţă primordială în acţiunea cancerigenă îl are modul de preparare a bucatelor. Consumul în cantităţi considerabile al produselor afumate, marinate sau sărate facilitează apariţia tumorilor maligne în organele tractului digestiv. Pe de altă parte, consumul sistematic de legume proaspete contribuie la ridicarea rezistenţei organismului şi micşorează riscul de apariţie a cancerului.
„Cu toate că recomandările privind profilaxia cancerului sînt foarte dificile se poate opta totuşi pentru o dietă de prudenţă”, atenţionează medicul oncolog. Aceasta se reduce la folosirea în doze limitate a grăsimilor şi alimentelor ce conţin colesterol, includerea în raţia zilnică a fructelor, în special citrice, a zarzavaturilor, evitarea consumului excesiv de alcool, în special combinat cu cu fumatul. Concentrarea unor substanţe cancerigene poate fi redusă, modificînd procedeele de preparare a produselor alimentare, în special a cărnii. Este recomandabil de a prelungi timpul ei de prăgătire folosindu-se o temperatură mai scăzută, de a consuma carnea cu mai puţine grăsimi.
Potrivit lui Viorel Faigher, cancerul se întîlneşte mai frecvent la vîrstnici, dar sînt şi cazuri de îmbolnăvire şi la copii. În ultimii ani, cancerul a întinerit cu 5-7 ani.
Lasă un răspuns