FOTO / O cunună a prieteniei va fi legată la Florițoaia Veche, de copiii comunei și cei ucraineni, stabiliți acolo
O cunună a prieteniei a fost legată, sâmbătă, 14 mai, la Căminul cultural din comuna Florițoaia Veche. Astfel, a fost lansat proiectul „Cununa prieteniei”, în cadrul căruia a fost deschisă o ludotecă pentru copii și adulți.
„Este un spațiu prietenos, amenajat pentru copii și adulți, în special pentru fete și femei, unde vor fi împletite prietenii între familiile din comuna Florițoaia Veche și familiile de refugiați, stabilite temporar aici”, a declarat, la evenimentul de lansare, Tatiana Babin, coordonatoare de proiect și specialistă în cadrul Secției Cultură și Turism din Ungheni.
Potrivit echipei de implementare, în cadrul ludotecii se vor desfășura activități diverse pentru copii și maturi, precum și activități mixte. Este vorba despre concursuri, ateliere, seminare, starturi vesele, master-class-uri, cluburi intelectuale și chiar ședințe de consiliere psihologică.
„Mă bucur mult de ceea ce se întâmplă azi aici. Trebuie să scoatem tot acest stres din copii și din părinți, pentru că sunt foarte îngândurați și abătuți”, a menționat părintele Grigore Mihai, din satul vecin, Cetireni, care a venit la eveniment împreună cu două familii de refugiați ucraineni, pe care îi găzduiește de când a început războiul.
„Proiectul va mai contribui la crearea legăturilor de prietenie între ucraineni și moldoveni prin dialog, activități cultural-educative, consiliere psihologică, schimb de experiență și jocuri în colectiv, susținere reciprocă, descoperire și îmbinare de calități și aptitudini, dobândire de cunoștințe noi, conștientizarea identității naționale”, a adăugat Tatiana Babin.
La rândul său, primarul comunei, Sergiu Mărgărint, a declarat că administrația publică locală va susține activitățile care vor fi organizate în cadrul acestui proiect: „Pentru voi a fost creat acest proiect frumos, dragi copii, vă doresc ca aici să vă simțiți bine și să uitați de griji”.
La evenimentul de lansare a fost prezentă și Ina Stoian, reprezentantă a organizației elvețiene de ajutorare a copiilor – „Terre des hommes”, care s-a arătat convinsă că toate aceste activități, menite să fie organizate în cadrul proiectului, vor crea această punte de legătură între copiii comunei Florițoaia Veche și copiii ucraineni refugiați.
După partea oficială, copiii și părinții acestora au vizitat camera de joacă a copiilor, pentru a descoperi ludoteca. Cu toții, în unison, au spus că le place aici și vor veni cât mai des.
„Ludoteca este unul dintre proiectele cele mai valoroase ale raionului nostru”, a conchis Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni.
Încăperea ludotecii cu o suprafață de 26 metri pătrați este amplasată în incinta căminului cultural. Aceasta va fi deschisă zilnic, beneficiarii vor fi ghidați de o persoană responsabilă ce va activa și după finalizarea Proiectului. Printre beneficiari se vor regăsi și copii din familii defavorizate.
Proiectul „Cununa Prieteniei” este implementat de către AO „Adăpost și Alinare”, în parteneriat cu Secția Cultură și Turism din Ungheni și Primăria comunei Florițoaia Veche, cu susținerea „Terre des Hommes” Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, parte a proiectului EVA „Promovarea Egalității de Gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns