De 20 de ani, Centrul de zi ”Dorința” a devenit o a doua casă pentru persoanele cu dizabilități din întreg raionul Călărași

La începutul lunii mai, curtea Centrului de zi ”Dorința” din orașul Călărași s-a umplut de lume. În acea zi instituția a marcat 20 de ani de la fondare. Printre oaspeții veniți la eveniment s-au inclus discipolii centrului – persoane cu dizabilități, cadrele didactice care lucrează sau au activat aici, parteneri ai instituției etc.

”Viziunea Asociației ”Dorința” este de a oferi o viață decentă pentru fiecare copil într-o comunitate armonioasă și primitoare”, a declarat Rodica Stratan, directoarea executivă a instituției, care a trecut în revistă, rând pe rând, realizările centrului înregistrate în cele două decenii de activitate. Privind în urmă, adminstratorii centrului susțin că prin centrul de la Călărași au trecut în toți acești ani peste 200 de beneficiari, fiecare cu o poveste aparte și cu necesități diferite.

Sărbătoarea a fost presărată de emoții și cuvinte de laudă. Un grup de copii din clasa I a Școlii Primare au venit cu poezii, cântecele și daruri pentru prietenii lor de la centru, iar atmosfera a fost una prietenoasă și destinsă.

Centrul a apărut din încercarea unor părinți de a-și ajuta fiul cu dizabilități să se integreze în comunitate

Nelu Mogîldea, cel care deja de două decenii își oferă casa proprie pe post de centru, absolut gratuit, a povestit printre lacrimi cum, în anii 2000, având un copil cu dizabilități, s-au pomenit că la Călărași nu prea existau alte soluții decât următoarele: fie să-și dea copilul la un internat, fie să îl țină închis în casă, din cauza stereotipurile ce încă mai domină în societatea noastră. ”Am decis atunci că trebuie să facem ceva, iar soția mea, Maria, a fost motorul care a pornit acest mecanism. Drumul a fost greu la început, când am primit șase copii cu dizabilități în casa noastră pe care am transformat-o în centru de zi”, a povestit capul familiei Mogîldea.

La moment familia dânsului este stabilită în Olanda, acolo unde mezinul Gheorghe nu se simte discriminat din cauza dizabilității pe care o are și chiar continuă să-și ajute de la distanță semenii: copii și tineri aflați în aceeași situație. La moment Gheorghe a înființat în Olanda o fundație, prin intermediul căreia își dorește să sprijine, inclusiv și financiar, centrul din care a pornit în lume.

Pe parcursul celor 20 de ani angajații centrului au întâmpinat diferite greutăți, pe care au reușit să le depășească de fiecare dată, mai ales datorită partenerilor și finanțatorilor pe care i-au avut alături și care au fost menționați la evenimentul din 6 mai.

După 20 de ani, centrul este plin de persoane ce au nevoie de sprijin

La moment instituția găzduiește 40 copii, dar și 40 de tineri din categoria NEET (20 dintre ei sunt cu dizabilități, iar 20 își caută un post de lucru, fiind șomeri care au absolvit o școală, sau își încheie studiile în scurt timp). Toți beneficiarii centrului beneficiază de servicii pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, incluziune școlară și asigurarea oportunităților egale de participare.

Centrul a schimbat viața a peste 200 de persoane cu nevoi speciale

Prezenți la aniversare, câțiva tineri cu dizabilități, care au intrat în centru chiar de la începuturile sale, au povestit cât de mult le-a schimbat viața această instituție și cât de mult i-a ajutat să se integreze în societate și chiar să își lanseze mici ”afaceri” prn care își pot ajuta familiile.

Ion din satul Nișcani a intrat în Centrul ”Dorința” chiar de la bun început, în anul 2002. După ce a făcut aici școală, a participat la o mulțime de instruiri și a fost implicat în multe proiecte, Ion a fost ajutat să își achiziționeze câțiva stupi de albine și totodată să se ocupe de creșterea iepurilor. Acum tânărul este mulțumit de cele învățate în toți acești ani, dar mai ales de faptul că-și poate ajuta familia.

Andrei din Păulești a povestit cum acum 17 ani, când a intrat în centru, nu putea, efectiv, să-și lege șireturile la pantofi, dar acum a ajuns să privească încrezător în viitor. Cei de la centru l-au ajutat să-și dezvolte multe abilități, să își amenajeze acasă o cameră cu comodități și dotată cu mobilier, dar și să își facă o fântână în curtea casei – un vis mai vechi de-al său. Acum un an a primit în dar o capră, mai multe păsări pe care le crește, dar și un purcel. Tânărul povestește că a primit până și lemne de foc, iar toate astea îl ajută să își susțină familia.

Și Elena de la Vărzăreștii Noi a povestit celor de față cum a acumulat multă experiență trecând la centru prin multe proiecte și instruiri, iar în 2016 a făcut chiar și niște cursuri de bucătar. Acum tânăra crește păsări în gospodăria părinților și are planuri de a dezvolta această afacere care îi aduce plăcere.

Efortul general al Asociaţiei „Dorinţa” rămâne și în continuare orientat spre garantarea drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din raionul Călăraşi la o educaţie incluzivă, la educaţie profesională, la muncă şi la o viaţă independentă şi decentă în societate.

NOTĂ:

Centrul a luat naștere în anul 2002, grație inițiativei unui grup de cinci părinți, care au copii cu dizabilități, iar fondatorii instituției au devenit soții Maria și Nelu Mogîldea. Scopul principal pe care și l-au propus ei atunci a fost integrarea socială a copiilor cu dizabilități din Călărași.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *