Dumitru Haisan-muzician de excepție, care a scris istorie cu vioara sa în orchestra ”Ciobănaș” din Călărași

Sursa foto: Direcția Cultură și Turism Călărași

Un alt muzician de excepție, care a scris istorie cu vioara sa în cadrul Orchestrei de Muzică Populară ”Ciobănaș”, este Dumitru Haisan.

Dumitru Haisan a rămas în istorie ca fiind prima vioară a orchestrei ”Ciobănaș”,  pentru decenii de-a rândul. Vioara lui Dumitru Haisan a ajuns să răsune printr-o multitudine de țări, chiar și departe de fosta Uniune Sovietică.

Acesta s-a născut la 9 noiembrie 1937 în satul Grăseni, raionul Ungheni. Îndrăgostit iremediabil de ”Regina instrumentelor muzicale”, între anii 1960-1964 învață la Călărași, la Secția Muzicală a Școlii Pedagogice de pe atunci.

Proaspătul absolvent ajunge să lucreze la Școala Medie din Lozova, Strășeni. La scurt timp devine șef de studii acolo, iar în mai puțin de doi ani se face remarcat cu discipolii săi pe la festivalurile vremii, ocupând locuri premiante.

În anul 1967 este chemat înapoi la Călărași, fiindu-i încredințată misiunea de a pune temeliile unei Școli de Muzică în oraș. Au urmat nenumărate drumuri pe la minister și alte structuri, multă muncă și insistență ca, într-un final, să vadă școala întemeiată. După ce a lucrat ca șef de studii în instituție, Dumitru Haisan devine în anul 1973 director al școlii. Pe perioada cât a condus instituția, a reușit performanța de a crea subdiviziuni similare la Sipoteni, Vorniceni (care la acea vreme era în componența raionului Călărași), la Hârjauca, Sadova și Pitușca. În paralel cu funcția sa managerială, marele violonist pregătea muzicieni de renume și la Școala Pedagogică.

Virtuozul instrumentist a dat lumii muzicale nume celebre, fiind mereu mândru de discipolii săi: Artista Poporului Olga Ciolacu (eleva sa de la Lozova), Artistul Poporului Mihail Agafiţa, Director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Silvia Ambros, violonistă în Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Natalia Groza-Odobescu, violonistă în Orchestra Fraților Advahov, celebrii instrumentiști Serghei Onică, Elena Lipcan, Galina Cepoi, Maria Lozovan, dar și colegii din Orchestra Ciobănaș: Mihai Chira, Vasile Toderașco, Andrei Cujbă, dar și mulți alții.

În anul 1991 Dumitru Haisan primește distincția de Lucrător Emerit în Cultură, fiindu-i recunoscute meritele din partea Ministerului Culturii. De altfel, de-a lungul carierei, vioristul a adunat sute de diplome și mențiuni, care au rămas mărturie vie a talentului său neîntrecut.

De-a lungul carierei sale, Dumitru Haisan a reușit să cucerească lumea cu diverse colective pe care le-a creat, sau la care a fost invitat să cânte, printre acestea se includ: Taraful de copii și Ansamblul de vioriști de la Școala de Muzică, Orchestra Școlii Pedagogice, Ansamblul de la Sanatoriul ”Codru” de la Hîrjauca, Ansamblul ”Doruleț” de la Hîrjauca și lista poate continua. Peste tot unde au evoluat, artiștii de la Călărași au smuls ropote de aplauze și multe aprecieri.

În amintirea călărășenilor au rămas și aniversările de pomină ale lui Dumitru Haisan, care s-au ținut prin serate de creație la Casa Raională de Cultură ”Ion Ungureanu”, la cei 50, 60, 65 și 70 de ani ai maestrului. Aceste serbări erau scăldate în flori de recunoștință, invitați de onoare din rândurile foștilor discipoli, muzică și voie bună.

Prietenia lui cu un alt mare îndrăgostit de vioară, coleg de orchestră – lutierul Vladimir Dodon, a rămas una legendară, cei doi susținându-se reciproc pentru a promova muzica și instrumentele de calitate. Soarta a vrut ca în anul 2009 ambii să se înalțe la Ceruri: Dumitru Haisan la data de 20 iunie 2009, iar Vladimir Dodon la 31 octombrie 2009.

Sursa: Direcția Cultură și Turism Călărași

Vedeți aici: Dumitru Tătaru, flueristul orchestrei ”Ciobănaș” și aici Valentin Lungu- solistul orchestrei „Ciobănaş”

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *