Valentin Lungu- solistul orchestrei „Ciobănaş”, căruia dragostea pentru cântat i-a dat forţa să depăşească toate greutăţile

Sursa foto: Direcția Cultură și Turism Călărași

O altă personalitate importantă care a marcat existenţa Orchestrei de Muzică Populară „Ciobănaş”. Este Valentin Lungu.

Valentin Lungu- „solistul căruia dragostea pentru cântat i-a dat forţa să depăşească toate greutăţile”.

Acesta s-a născut în anul 1937 la Călărași. Copilăria i-a fost umbrită de deportările prin care familia sa a fost nevoită să treacă, însă dragostea față de cântat i-a dat forță să meargă mai departe. Când părinții i-au fost deportați pentru prima oară, micul Valentin a rămas în grija unchiului său, preot la Mănăstirea Hîrbovăț. În responsabilitatea sa era pus păscutul porcilor de la mănăstire, iar zile întregi, băiatul cânta cât îl ținea gura. Oamenii care-l auzeau se întrebau: ”Cine o fi băiatul ăsta care cântă de face porcii să joace?!”.

Au urmat alte deportări, iar de data aceasta a ajuns și el cu sora și mama sa în Kazahstan. Despre tatăl său deportat nu au știut nimic ani în șir. Abia atunci când au fost reabilitați, aveau să afle că murise împușcat după doar jumătate de an de la ”ridicare”…

Timp de câțiva ani, începând cu 1967, Valentin Lungu a cântat în Capela Corală ”Doina”, după o preselecție la care mersese cu un prieten. Dintre cei doi, doar el a fost ales. Între timp, cânta în Orchestra ”Ciobănaș” și era nelipsit de la concerte și repetiții. După ce în 1969 a revenit definitiv la Călărași, Valentin Lungu a lucrat pentru început la Fabrica de Conserve, după care ani și ani a fost inginer constructor la Gospodăria Comunal-Locativă din orașul Călărași, până la pensionare. ”Era om de cultură, nu i se potrivea profesia pe care o avea, dar așa a fost nevoit să aleagă, din cauza greutăților prin care i-a fost dat să treacă”, povestește acum soția sa Galina. Pe lângă faptul că avea o voce inconfundabilă și cânta în orchestră, Valentin Lungu mai făcea parte și din trupa de actori ai Teatrului Popular condus de Vasile Dub, unde juca cu măiestrie diverse roluri.

La ”Ciobănaș” Valentin Lungu cânta și muzică populară, dar cel mai des i se încredințau cântece patriotice, care se potriveau minunatului său timbru vocal. A cântat până la aniversarea a 30-a a orchestrei, în anul 1977, când împlinise 40 de ani și a decis să se retragă de pe scenă.

De-a lungul timpului, vocea lui Valentin Lungu a răsunat pe multe scene, alături de bunii săi prieteni din ”Ciobănaș”. Printre ei se simțea ca într-o familie, iar prietenia cu muzicienii Vasile Amariei, Vasile Talmazan și Dumitru Haisan a însemnat foarte mult pentru talentatul solist vocal. Nu a lipsit de la niciun turneu al orchestrei, fiindu-le alături în Bulgaria, Germania, dar și în alte țări prin care au colindat.

Dragostea pentru muzică le-a fost transmisă și copiilor din familia Lungu. Astfel, fiica Violeta cântă la pian și a absolvit muzica la Colegiul de muzică din Bălți, iar fiul Vitalie s-a îndrăgostit iremediabil de acordeon, a mers mai întâi la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” și apoi a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Acum trei ani, la data de 24 martie 2019, inima lui Valentin Lungu a încetat să mai bată. A lăsat în urmă amintiri frumoase în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, melodii înregistrate pe discuri de vinil, dar și poze și diplome adunate de prin concerte și festivaluri.

Sursa: Direcția Cultură și Turism Călărași 

Vezi aici: Dumitru Tătaru, muzician în orchestra „Ciobănaşul”


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *