Cancerul de col uterin poate fi prevenit – campanie de informare dedicată femeilor
Cancerul de col uterin poate fi prevenit. De aceea Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare a României (RoAid) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și-au unit eforturile pentru a salva femeile de cancer de col uterin.
Astfel fondul ONU pentru Populație (UNFPA) va desfășura mai multe acțiuni de prevenire a cancerului de col uterin în rândul femeilor din Republica Moldova. UNFPA și RoAid au incheiat un acord cu scopul de a consolida capacitățile de intervenție ale sistemului medical și a spori eforturile de informare a populației.
Pe parcursul anului 2022 va fi desfășurată o campanie de informare a femeilor cu îndemnul de a face testul citologic o dată la 3 ani, preponderent în zonele raionale și rurale, vor fi dezvoltate parteneriate cu mass-media, asociații profesionale și sectorul privat pentru a crește adresabilitatea populației țintă la serviciile disponibile de screening cervical și vaccinare anti-HPV.
„Sprijinul oferit de RoAid va amplifica rezultatele obținute până acum și ne va permite să extindem eforturile de prevenție a cancerului de col uterin la nivel național. Este demonstrat că vaccinarea contra HPV, testarea citologică și tratamentul leziunilor precanceroase sunt intervenții cheie ce pot reduce la ZERO această maladie. Suntem recunoscători partenerilor din România pentru că susțin cauza noastră comună de a elimina cancerul de col uterin din viața femeilor din Republica Moldova”, a menționat Nigina Abaszada,reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova: .
În acest context vor fi stabilite parteneriate de colaborare dintre asociațiile profesionale în sănătate din România și Republica Moldova. Și vor avea loc vizite a profesioniștilor din Republica Moldova în România pentru schimb de experiență și transferul de bune practici în domeniul prevenirii cancerului de col uterin.
Conform studiului despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, realizat în anul 2020, a demonstrat că ponderea femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani care conștientizează importanța realizării testului citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul citologic s-a dublat în perioada de referință.
Potrivit Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, anual în Republica Moldova se înregistrează circa 300 de cazuri noi de îmbolnăvire cu cancer de col uterin. În același timp, se observă o tendință pozitivă de identificare a bolii în stadii incipiente, fapt ce permite tratarea cu succes a acestora.
Sursa: moldova.unfpa.org
Lasă un răspuns