Apoximativ 20 mii de tone de muniție deținută de Rusia se află în Transnistria

Sursa foto: stirileprotv.ro

Rusia deține cel mai mare depozit de muniții din Europa, care se află în regiunea separatistă Transnistria. Iar Kremlinul intenționează să creeze acolo un coridor terestru prin sudul Ucrainei, informează Unimedia.

Depozitul, despre care se crede că stochează muniție sovietică, se află în satul Cobasna, situat în regiunea Rîbnița, în apropiere de granița cu Ucraina. Rusia susține că forțele armate ale Ucrainei ar plănui să aibă acces la depozit, din cauza lipsei de arme.

Depozitul din Cobasna a apărut în anii 1940. Cea mai mare parte a muniției a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări europene.

Acum, conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone.

Se estimează că aproximativ 57% din provizii sunt în întârziere pentru utilizare și transport. De asemenea, mass-media a exprimat date în funcție de ce parte a armelor și echipamentelor au fost îndepărtate sau distruse.

Presa din regiunea transnistreană, dar și cea rusă au anunțat astăzi dimineață despre împușcături înregistrate în perimetrul depozitului cu muniții de la Cobasna.

Departamentul de Interne de la Tiraspol a confirmat împușcăturile din regiunea satului Cobasna, raionul Rîbnița, cu mențiunea că acestea s-au produs pe teritoriul Ucrainei, frontiera fiind la doar 2 kilometri de localitate. „Împușcăturile au avut loc din Ucraina spre Transnistria”, se arată într-un comunicat al Tiraspolului. „Noaptea trecută, deasupra satului Cobasna, unde se află cel mai mare depozit cu muniții din Europa, au fost observate mai multe drone. Aparatele au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei”, acuză Tiraspolul.

Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *