Săptămâna trecută, peste 12 mii de puieți de arbori au fost plantați la Nișcani
Motivați să salveze „plămânii pământului” în luna pădurii, mai mulți voluntari au împânzit, sâmbăta trecută, un deal de la Nișcaniul Călărașilor. Echipați cu hârlețe, găleți cu apă, puieți de diferite specii, dar și cu multă bună dispoziție, oamenii au venit să completeze golurile din fâșia de pădure de 7 hectare plantată acum doi ani.
Printre voluntarii ce munceau de zor la Nișcani am întâlnit mai mulți localnici, funcționari din cadrul primăriei, consilieri, copii de la gimnaziul-grădiniță din sat, vânători din localitate, dar și din mai multe regiuni ale țării, precum și un număr mare de inspectori din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
În total, la data de 26 martie, pe dealul Nișcanilor s-au plantat puțin peste 12 mii de puieți de tei, arțari argintii, frasini, paltini de câmp și de munte etc. Aceștia au fost oferiți de Fondul Ecologic Național.
Potrivit primarului Petru Sorici, suprafața de șapte hectare de teren a fost împădurită în toamna anului 2020, grație unui grant în valoare de 280 mii de lei din Proiectul de Reziliență Rurală (PRR), finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), prin intermediul Programul de adaptare pentru micii Producători (PAMF) și implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor IFAD.
”Până acum doi ani terenul era plin de ciulini, de tufișuri și denivelări. S-au executat multe lucrări pentru a-l prelucra și curăța, iar acum a devenit de nerecunoscut. Suntem extrem de bucuroși că avem astăzi posibilitatea de a suplini numărul de copaci pe această suprafață”, a declarat primarul. Tot el a mai adăugat că păduricea urmează să aducă mai multe avantaje pentru localnici. Pe lângă faptul că va fi o veritabilă sursă de oxigen, pădurea va servi drept fâșie de protecție împotriva fumului ce vine în permanență dinspre gunoiștea orășenească, iar solul nu va mai fi supus pericolului de erodare. ”Fâșia dată ne va proteja de vânt, iar oamenii vor putea culege de aici flori de tei și alte lucruri oferite de natură. Poate pe viitor vom fi în măsură să amenajăm aici și o mică zonă de recreere”, a mai spus Petru Sorici.
Pe Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, l-am surprins plantând puieți alături de colegii săi. Solicitat de ”Expresul”, acesta a declarat că acțiuni similare vor fi desfășurate în mai multe colțuri ale țării, inclusiv la Călărași și Ungheni. ”Am reacționat la îndemnul colegilor de la Agenția Moldsilva și împreună cu toate instituțiile din subordinea ministerului mediului am decis să ieșim azi, în zi de odihnă, să plantăm copaci. Ne dorim ca exemplul nostru să fie preluat de societatea civilă, pentru a contribui cu toții la acel Program național de împădurire propus de Președintele Maia Sandu. Noi vom monitoriza coeficientul de prindere a puieților și vom reveni acolo unde va fi nevoie”, a declarat Ion Bulmaga. Totodată, șeful inspectorilor de mediu a adus mulțumiri autorităților publice locale care sunt deschiși pentru a identifica terenuri bune de împădurit și a încheiat cu un apel: ”. Îndemnul meu pentru toată lumea este să iasă să planteze fapte bune. Nu o facem pentru noi, ci pentru generațiile care vin, iar asta ar trebui să ne motiveze și mai mult”.
Ion Preguza a ieșit la plantat copaci alături de fiul său, care se arăta foarte entuziasmat de activitate. Ion ne-a povestit că nu a stat nicio clipă pe gânduri când a văzut apelul de la primărie. ”Mi-am luat copilul, prietenii, cumătrii și am ieșit cu toții la lucru. Suntem extrem de bucuroși că la noi acasă se desfășoară așa activitate plăcută. E o faptă frumoasă pentru viitorul copiilor noștri”, a declarat nișcăneanul.
Activitatea de sâmbătă fost posibilă grație implicării comune a primăriei Nișcani, Ministerului Mediului, Fondului Ecologic Național, Agenției Moldsilva, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Hunting Moldova, vânătorii din localitate, etc.
Doina Harea
Lasă un răspuns