Busturile a șase domnitori și scriitori de renume au fost dezvelite la Călărași
Din data de 10 decembrie orașul Călărași a devenit mai bogat cultural. Șase busturi din bronz au fost dezvelite vineri în cadrul unei solemnități, venind să întregească Scuarul Domnitorilor, dar și Aleea Clasicilor din centrul orașului.
Astfel, alături de busturile lui Mihai Eminescu și a lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor, se înalță acum cele ale altor trei figuri emblematice ale literaturii române: Adrian Păunescu, Ion Creangă și Alexei Mateevici. Tototdată, Scuarul Domnitorilor găzduiește de acum și busturile lui Petru Rareș, Dimitrie Cantemir și Alexandru cel Bun, alături de cele ale Regelui Ferdinand I , Alexandru Ioan Cuza și Mihai Viteazul. În același scuar, la loc de cinste se găsește și Bustul lui Ștefan cel Mare, donat de prahoveni acum 5 ani.
Cele șase busturi din bronz au fost lucrate de sculptorul Grigore Băț și au fost realizate în cadrul Proiectului transfrontalier “Îmbunătățirea atractivității turistice prin conservarea patrimoniului cultural și istoric” dintre Consiliul raional Călărași și Comuna Miroslava, județul Iași, România. De altfel, și ”piatra de temelie” a celor două alei a fost susținută tot de frații de peste Prut, care, începând cu anul 2016, au donat busturile prin intermediul Societatății Cultural-Istorice ”Mihai Viteazul” din Ploiești.
Evenimentul de dezvelire a busturilor a adunat în scuarul Consiliului raional mai multă lume, printre care oficialități, lucrători din sfera culturii, oaspeți, soliști și colective artistice. ”Haiducii” de la Meleșeni au impresionat audiența prin interpretarea unor melodii cutremurătoare, precum ”Treceți batalioane române, Carpații”, ”Basarabie frumoasă”, sau ”Când a fost să moară Ștefan”, fiind răsplătiți cu multe aplauze.
Sergiu Artene, vicepreședintele raionului, cel care a stat la baza acestui proiect și s-a îngrijit de realizarea lui cu succes, a vorbit despre parcursul celor cinci ani din ziua în care a luat naștere inițiativa amenajării unui Scuar al Domnitorilor și a unei Alei a Clasicilor la Călărași. ”Proiectul are ca scop primordial promovarea identității noastre naționale, a culturii care ne reprezintă, fiind și un bun prilej de a lăsa drept moștenire tinerelor generații învățăminte pentru viitor. Am construit la Călărași ”o fortăreață împotriva gerurilor reci de la Răsărit”, parafrazându-l aici pe Nicolae Dabija”, a afirmat Sergiu Artene. La finalul alocuțiunii, el a venit și cu un îndemn către călărășeni: ”Să încercăm să împrumutăm din curajul lui Mihai Viteazul, din înțelepciunea lui Cuza Vodă, din patriotismul Regelui Ferdinand, din sfaturile bunului Creangă, din critica marelui Adrian Păunescu, dar și din patriotismul lui Grigore Vieru!”
La rândul său, de la microfon, președintele raionului a lăudat inițiativa celor care au stat la baza acestui proiect și a felicitat călărășenii pentru frumoasa realizare. ”Nu ne oprim aici, vom continua să extindem lucrările, astfel ca să devenim un centru atractiv turistic”, a fost promisiunea rostită de Ștefan Bolea.
De subliniat că alegerea personalităților în memoria cărora au fost edificate cele șase busturi noi au fost selectate printr-un sondaj on-line, privind selectarea a trei domnitori ai Principatului Moldovei precum și a trei scriitori – originari din regiunea istorică Moldova.
Proiectul “Îmbunătățirea atractivității turistice prin conservarea patrimoniului cultural și istoric” a avut scopul de a sublinia identitatea și omogenitatea culturală și istorică a comunităților de pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit lui Evgheni Tihonov, manager de proiect, șirul de activități culturale care au fost desfășurate în cadrul proiectului au avut menirea de a asigura sporirea atractivității turistice atât a raionului Călărași, cât și a comunei Miroslava.
Doina Harea
Lasă un răspuns