Jurnaliștii comunitari în acțiune: Dezastrul lăsat în orașul Cornești în urma crizei anilor 90 pune în pericol viața oamenilor
Orașul Cornești este un oraș cu locuri pitorești, așezat în mijlocul codrilor, cu o populație aproximativă de 3200 de locuitori și cu o infrastructură care a avut mult de suferit în urma dezastrului creat de criza anilor 90.
În acea perioadă, a avut de suferit și complexul medical, în care, în perioada anilor 90, activau 5 secții medicale (infecțioase, terapie, chirurgie, pediatrie, maternitate) cu 150 paturi. Pe lângă secțiile care activau, erau și blocuri care deserveau aceste secții – bloc alimentar, bloc fizioterapie, laborator, morgă, spălătorie.
„Una din principalele motive a închiderii secțiilor, a fost lipsa de medici, care plecau în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit pentru a-și întreține familiile. Din an în an se închideau secții după secții. Secțiile închise au devenit abandonate și neîngrijite ajungând chiar la ruine”, spune Ana Vîrtosu Ana, medic de familie la centrul de sănătate din orașul Cornești.
Iar localnicii afirmă că își pun viața în pericol atunci când merg prin apropierea complexului medical abandonat.
Maria Petrova, trăiește chiar în preajma acestui complec medical. Și spune că toți locatarii din preajmă trăiesc cu frică din cauza zgomotelor care se aud și luminilor suspecte care se văd din complexul spitalului abandonat.
Vera Buga, primara de Cornești ne-a relatat că complexul medical din centrul orașului Cornești este la bilanțul Consiliului Raional Ungheni și aici autoritatea publică locală nu se poate implica în soluționarea acestei probleme. „Prin urmare, este în competența Consiliului raional Ungheni să soluționeze problema”, a specificat dânsa. Chiar dacă au fost depuse mai multe plângeri din partea părinților care duc copii la școală și grădiniță și de la bătrânii care zilnic scurtează drumul spre casă, dar și cei care locuiesc în preajmă, nu s-au întreprins niște măsuri concrete, dar s-a luat decizia ca sectorul să fie luat sub supraveghearea poliției.
Articolul a fost realizat de Loredana și Cătălina Arap, Milina Lupu, Iuliana Sacala, Cristina Sîrbu, Dorin Cotruță, Dragoș Diaconu în cadrul proiectului: „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”.
Proiectul este implementat de Asociația Baștina Frăsinești Ungheni, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Integrată Căușeni (ADDI), în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
Lasă un răspuns