VIDEO / Pompierii din Ungheni au lichidat consecințele unui dezastru natural
La data de 7 octombrie, lângă lacul Ciachir din municipiul Ungheni, pompierii ungheneni au efectuat o serie de intervenții de simulare, destinate lichidării unor cataclisme naturale.
Scopul a fost verificarea nivelului de pregătire a acestora la lichidarea consecințelor în situații excepționale și de urgență.
Astfel, salvatorii din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni au participat la o misiune de simulare deloc ușoară. Prima barieră pe care au avut-o de o înlăturat a fost un arbore care a căzut în urma ploilor abundente și, în consecință, acesta a blocat drumul de acces. Echipa Unității Salvatori și Pompieri, au intervenit promt iar cu ajutorul motofierăstrăului au defrișat copacul și au eliberat traseul.
Următoarea intervenție pe care pompierii au remediat-o într-un timp foarte scurt, a fost pomparea apei din lac, pentru a scădea presiunea asupra digului. Conform scenariului, din cauza ploilor abundente, pericol de inundație prezenta pentru sectorul locativ din cartierul Ungheni-Vale. De asemenea, pentru fortificarea digului a fost nevoie și de construcția unui dig improvizat din saci cu nisip.
În urma simulării unui incendiu de vegetație, cinci pompieri au contribuit la lichidarea acestuia, fiind folosite stropitoarele motorizate și pompa autospecialei cu capacitatea de 50 metri pe secundă.
De subliniat că simularea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre” implementat de Consiliul Raional Ungheni, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, România (partener-aplicant) şi Asociaţia pentru Transfer Tehnologic şi Inovaţii, Varna (Bulgaria) și finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate.
Astfel, în cadrul proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”cod eMS BSB-538, prin urmare, au fost realizate activități care au constat dîn dotarea Punctului Teritorial de Dirijare în Situații Excepționale (mobilier și tehnică de birou). Ulterior, a fost elaborată și publicată pe pagina web a Consiliului Raional Ungheni Harta digitală pentru situaţii de urgenţă a raionului Ungheni cu indicarea și localizarea diferitor tipuri de riscuri pe teritoriului raionului. De asemenea, a fost procurat echipament specific și dotați 80 salvatori-voluntari din raion. În perioada 24-27 iunie 2019 au fost realizate 4 seminare de instruire pentru salvatorii-voluntari. Per total, au fost realizate 6 exerciții de simulare cu participarea salvatorilor – voluntari instruiți și utilizarea echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului. Totodată, a fost achiziționat și este în utilizare sistemul de monitorizarea a mediului. În același context, fost procurat și instalat sistemul electronic de sirene (mun. Ungheni, orașul Cornești și comuna Măcărești) destinat informării rapide a locuitorilor raionului privind situațiile de urgență și recomandările autorităților în situațiile corespunzătoare.
Lasă un răspuns