Forever True Chocolate – ciocolată creată cu pasiune de o ungheneancă

Imagine simbol

Ciocolatele artizanale sunt adevărate capodopere de artă, decorul și ingredientele fiind selectate cu grijă, nu doar că oferă un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, dar atrag vizual prin finețea și măiestria cu care sunt lucrate.

Vorbim de ciocolatele „Forever True Chocolate”, realizate de către ungheneanca Tatiana Costei, care și-a pus pe roate, recent, o mică afacere dulce.

Deliciile, pe lângă faptul că sunt făcute din ciocolată selectă belgiană, te atrag prin aspectul elegant, textura fină care surprind prin inventivitate creativitate, lăsând la vedere amprenta artistică a autorului.

De la idee până la realizare nu a fost decât un pas

Ideea a pornit de la o pură întîmplare. Aflându-se într-o delegație în Lituania, în orașul înfrățit cu municipiul Ungheni, Joniškis, unde a avut ocazia să guste în premieră pentru ea, ciocolată cu ardei iute și lavandă. „Mi s-a părut ceva inedit, ceea ce la noi nu am gustat și nici văzut”, povestește tânăra.

Ideea prorpiu-zisă de a-și dezvolta o afacere a venit ulterior, după ce a văzut pe pagina oficială a ODIMM-ului un apel de granturi, la care nu a ezitat să aplice.

Prima etapă a constat din instruirea administrării afacerii la nivel de start-up. Iar până la punctul de afacere propriu-zisă, mai era cale lungă, deoarece nu știa în ce domeniu să se realizeze.

Fiind de profesie artist plastic, a decis să-și orienteze abilitățile și creativitatea în domeniul realizării ciocolate artizanale. „De la ideea ciocolatei cu ardei iute și lavandă, am ajuns la ciocolata cu fructe uscate și nuci”, face o remarcă.

Printre preferințele ei alimentare nu prevalează produsele de patiserie. Însă, fiind o consumatoare înrăită de cafea, spune că pe lângă o ceașcă de cafea, e musai să ai și o ciocolată bună, care merge de minune.

Primele tentative au fost făcute în propria bucătărie, iar printre primii degustatori au fost, bineînțeles, familia.

„Ciocolata veridică conține masă de cacao, unt de cacao, îndulcitori, zahăr de obicei, iar ciocolata albă sau cu lapte deja conține și lapte praf. Pe etichetă, ceea ce găsiți după aceste patru componente, fac din ciocolată un produs necalitativ”, a venit cu o completare, Tatiana Costei.

Câteva luni dulci

Astfel, că din ianuarie și-a pus pe roate o mică afacere dulce, bazată pe ingrediente naturale, fără conservanți și adaosuri, materia primă folosită fiind ciocolata belgiană. „Materia primă, care stă la baza produselor este de import și anume cea belgiană Barry Callebaut, marcă recunoscută la nivel mondial, fiind de o calitate înaltă”, a explicat tânăra.

Crearea ciocolatelor nu este un proces atât de simplu pe cât pare. Deși, la crearea acesteia nu implică multe ingrediente, întreg procesul de producere presupune multă muncă și îndemânare, mai ales că totul se face manual.

Tatiana Costei a explicat tehnica temperării pentru a obține un produs finit calitativ, rezistent la căldură și totodată apetisant. „O ciocolată calitativă, temperată corect, nu se va topi la contactul cu temperatura corpului. Temperarea ciocolatei este un proces care necesită atenție. Un grad în plus sau în minus și riști să pierzi din proprietățile ciocolatei. De asemenea, temperarea corectă oferă ciocolatei o serie de proprietăți, dar și rezistență la temperatură și umiditate”, povestește ea.

Locul în care experimentează

La moment, închiriază un spațiu unde produce ciocolatele. Atelierul său e dotat cu diverse aparate menite să-i asigure o bună preparare, dar și condiții optime de păstrare. Acesta este dotat cu mese, frigidere, mașina de topit ciocolata și menținere a temperaturii optime, forme diverse, mărunțitor de fructe și multe altele încă care așteaptă să fie testate.

Potrivit Tatianei Costei, investiția totală a ideii de afacere a costat 230 mii lei. 80% a fost din partea ODIMM iar cealaltă 20 la sută a fost posibilă obținerii unui grant nerambursabil din partea UN WOMEN.

Planuri de viitor

Spune că urmează să facă cursuri pentru a avansa în preparea ciocolatelor, unica sursă de inspirație rămânând acum a fi atotștiutorul și grabnicul ajutător – Internetul.

La moment, întreg procesul de realizare, decor și ambalare a ciocolatelor Forever True Chocolate îl face de una singură. Se află încă în etapa la care se descurcă individual. „Sunt și șefă, și angajată”, o spune mai în glumă, mai în serios, Tatiana, după care adaugă „Probabil, când o să crească numărul de comenzi o să am nevoie de ajutor, dar până atunci mă descurc singură”, mi adaugă Tatiana.

Deocamdată, clienți îi sunt prietenii, cunoscuții, care merg pe încredere în gustul sofisticat și creativ al Tatianei. Astfel, că în topul preferințelor sunt alunele de pădure, smochinele, migdalele, dar și combinația dintre ele. De asemenea, sunt la mare căutare și cele cu vișină sau ciocolata albă cu fulgi de cocos.

Prețul variază în funcție de gramaj. „Forma clasică de tabletă cu alune și fructe uscate ajunge la 65-70 de lei. „Nu știu dacă aș fi de acord să scad din calitate, eventual din preț, doar ca să ajung pe piață. Totuși, o să mizez pe cei care știu a prețui produsul”, a conchis dânsa.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *