FOTO / „Cartea satului Buda” a fost lansată
Zeci de localnici din satul Buda au participat la sfârșitul lunii iunie la lansarea unei cărți a localității lor, numită sugestiv – „Cartea satului Buda”.
„„Cartea satului Buda” ne-a adunat azi la o serbare a amintirilor, a recuperării istoriei, a continuității noastre din neam în neam”, a menționat scriitorul originar din Buda, Nicolae Popa, după care a mai adăugat: „Le mulțumesc din toată inima consătenilor și oaspeților veniți la lansarea acestei cărți în care îi regăsim pe buneii și străbuneii noștri. Văzându-i cât de vrednici, puternici au fost, ne simțim și noi mai siguri, mai încrezători în faptele noastre, în șansele noastre de a rezista, de a ne păstra vatra și valorile”.
Nicolae Popa a adus mulțumiri deosebite lui Grigore Gotcă, cel care a studiat prin arhive aproape 10 ani, materialul informativ, acesta stând și la baza cărții, dar și lui Petru Sarcov, cel care a editat cartea, „având grijă să iasă în cel mai frumos veșmânt grafic”, vorba dânsului.
Întrebat cine a venit cu inițiativa de a scrie cartea, Nicolae Popa a răspuns: „Același Grigore Gotcă care, cu vreo 8 sau chiar 10 ani în urmă a avut ideea să meargă prin arhive să adune informații despre sat. A pornit-o într-o glumă, dar iată că s-a scufundat în arhivă 8, dacă nu chiar 10 ani”.
„După ce a selectat toată înformația, cu 2 ani în urmă, ne-am adunat la primărie și la modul serios ne-am gândit că trebuie să edităm o carte. Iar informația trebuie să fie completată cu fotografii, biografii, destine. Într-un final am reușit să o edităm cu ajutorul cetățenilor”, a mai adăugat Nicolae Popa.
Cartea a fost editată, deocamdată în 130 de exemplare, dar în luna august urmează să mai fie editate. Prețul unei cărți este de 500 lei.
„Este o carte a familiei, în care fiecare poate să-și realizeze arborele genealogic, începând cu anul 1812, de când începe cartea. Este o carte care va putea fi lăsată moștenire încă 200 ani înainte, pentru este făcută din hârtie rezistentă în timp. Este o carte de trecut, prezent și viitor”, a conchis scriitorul Nicolae Popa.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns