În aproape jumătate dintre raioanele țării nu s-a angajat niciun medic anul trecut. La Ungheni și Călărași au ajuns totuși câțiva tineri specialiști
Anul trecut, în aproape jumătate dintre raioanele țării nu s-a angajat niciun medic. Totuși raioanele Ungheni și Călărași au fost un pic mai norocoase la acest capitol. Aici au ajuns, în total, patru medici tineri.
Potrivit sanatateinfo.md , în anul 2020, în sistemul medical activau 9.545 de medici, cu 112 medici mai puțini, în comparație cu anul 2019 și cu 822 mai puțini decât acum 10 ani, când în sistemul medical munceau 10.657 de medici. Totuși, anul trecut, alți 226 de medici, care au terminat rezidențiatul, s-au angajat în sistemul medical. Asta înseamnă cu 133 de specialiști mai mulți decât în 2019.
Unul dintre factorii de bază care au dus la sporirea numărului de angajări a fost pandemia. Instituțiile, pur și simplu, au fost nevoite să angajeze mai mulți specialiști pentru a putea face față crizei sanitare.
Anul trecut, spitalele erau acoperite cu medici în proporție de 88,5 la sută, cu aproape un procent mai puțin față de 2019. Medicina de familie a avut o acoperire cu medici de aproximativ 86%, iar secțiile consultative – de 81,5%.
Dintre cei 9.835 de medici, majoritatea sau 8.679 sunt medici terapeuți.
Un sfert dintre medici s-au angajat anul trecut în instituțiile medicale din Chișinău – 56 la număr.
15 doctori s-au angajat în spitalele din Nordul țării. Dintre aceștia, 8 au mers la Spitalul Clinic Republican din Bălți, câte unul – la Spitalul din Briceni, Edineț și Fălești și câte doi la Spitalele din Glodeni și Soroca.
Alți 17 medici s-au angajat în spitalele din raioanele de Centru. Dintre aceștia, 6 au ajuns la spitalul din Ialoveni. Câte trei medici au mers în raioanele Călărași și Orhei și doi la Nisporeni. Câte un medic a mers la spitalele din Dubăsari, Strășeni și Ungheni.
11 medici au ajuns, anul trecut, în spitalele din Sudul țării. Dintre aceștia, câte 3 medici s-au angajat la spitalul din raioanele Cahul și Căușeni, iar alți 2 medici – în spitalele din autonomia găgăuză.
În aproape de jumătate dintre raioanele țării, anul trecut, nu s-a angajat niciun medic. Acestea sunt Dondușeni, Drochia, Florești, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Anenii Noi, Criuleni, Hâncești, Rezina, Șoldănești, Ungheni, Basarabeasca, Ștefan-Vodă, Taraclia și Vulcănești.
În satele din Moldova au mers doar 9 medici, cu 5 mai puțini decât în 2019. Câte doi medici de familie s-au angajat în sate din raioanele Soroca și Ialoveni și câte un medic a ajuns în satele din raioanele Dubăsari, Nisporeni și Cimișlia.
Anul trecut, în sistemul medical activau 520 de directori de instituții medicale, cu 14 mai puțini decât în 2019.
Lasă un răspuns