Laptopuri din bani estonieni pentru doi elevi de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni
Elena Balan (vezi fotografia) și Dumitru Rusu, ambii elevi la Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni vor putea să-și inițieze și să-și exerseze abilitățile antreprenoriale la notebook-uri în valoare de 500 euro, primite în dar, grație participării în cadrul proiectului „Antreprenoriat inovator și durabil pentru tineri”, cu genericul „Cum să-ți dezvolți o afacere la tine acasă”, implementat de Asociația Femeilor Profesioniste de Afaceri din Moldova, susținut de Ministerul de Externe al Estoniei.
În urma participării la instruire, ce a avut loc încă în noiembrie 2020, un grup de 25 elevi din clasele a X-XII din cadrul Liceului „Gheorghe Asachi”, au fost instruiți și, totodată, li s-a oferit șansa de a analiza competențele unui bun antrenor.
Ulterior, elevii și-au prezentat ideile de afaceri, iar cele mai promițătoare și mai atractive bussines-planuri au fost selectate pentru a fi cofinanțate în prima etapă a afacerii de către Asociația respectivă. În urma examinării ideilor de afaceri prezentate de către tineri, 14 elevi au fost selectați pentru a participa la instruire pe o durată de două zile la Chișinău, cu participarea reprezentanților din Estonia. „Am vorbit despre afaceri, ce e piața și cine sunt producătorii. Ne-a dat termen în decurs de o lună ca să trimitem proiectele noastre”, își amintește Elena Balan.
Proiectul pe care l-a trimis constă în creșterea și cultivarea fructelor și legumelor ecologice. „Prin ideea de afacere cu legumele și fructele ecologice mi-am planificat să realizez o seră în care să le cresc și ulterior, să le vând”, spune ea, după care mai adaugă: „Consider că am fost desemnată câștigătoare, deoarece la moment se optează pentru produsele ecologice și cred că pe viitor va fi un plan bun de afaceri pe care mi l-aș dori să-l implementez”.
Elena Balan, spune că cea care i-a dat ideia a fost chiar mama sa, după care ea a dezvoltat-o. „E un premiu câștigat de mine, cu propria mea muncă”, spune ea.
Pe lângă faptul că este elevă, de un an și jumătate face parte din Grupul de Inițiativă „Pro Ungheni”. Spune că datorită voluntariatului și participării active la diferite activități a condus nemijlocit la dezvoltarea ei personală. Dacă la început se descria ca o persoană retrasă, acum afirmă că este încrezută în forțele proprii și posedă un limbaj mai bogat. „În proiectul respectiv, faptul că fac voluntariat m-a ajutat foarte mult, deoarece cunoașterea unor termeni pe care i-am aflat în cadrul activităților desfășurate, dar și faptul că am dezvoltat și careva abilități de comunicare au jucat un rol important”, a menționat Elena Balan.
Afirmă cu certitudine că grație acestui notebook, pe care îl percepe ca pe o sursă de a-și proiecta ideile de afaceri în viitor, nu doar îi va fi foarte util și la inițierea vreunei afaceri, dar va fi și ca o sursă de informație.
De asemenea, consideră faptul că a participat și a prezentat ideea proprie de afacere, a aflat lucruri noi, care îi vor servi pe termen îndelungat la dezvoltarea capacităților profesionale. Informațiile pe care le-a asimilat au făcut-o să înțeleagă termenul de „antreprenor” și ceea ce ține de formarea unui bussines. „La vârsta mea, cred că e un avantaj să cunosc asemenea informații. Mă pot orienta mai ușor spre viitoarele studii și, implicit a profesiei pe care o voi îmbrățișa”, povestește.
„Elevii au rămas foarte mulțumiți de laptopuri. Vor avea posibilitate pe viitor să-și înregistreze activitatea antreprenorială. Partea estoniană a îndemnat tinerii să-și dezvolte potențialul în diverse domenii de activitate”, a precizat pentru Expresul, Oxana Timoșco, coordonator de proiect, dar și director educativ la Liceul „Gheorghe Asachi”.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns