Expresul.md, din nou, sub lupa Media Radar

Credibilitatea site-ului Expresul.md a ajuns, din nou, sub lupa Media Radar. Acesta este un instrument inovativ pe piața media din Republica Moldova, lansat de Centrul de Jurnalism Independent (CJI). Urmare a monitorizării, s-a stabilit că „portalul corespunde în mare parte criteriilor minime de credibilitate descrise de experții Centrului pentru Jurnalism Independent în metodologia de monitorizare”.

În rezultatul monitorizării din perioada 11 – 14 mai 2021, Expresul.md a acumulat 43 de puncte, fiind plasat pe scara de credibilitate „de la 36 până la 46 de puncte”. De subliniat că în luna ianuarie 2021, când Expresul.md a fost evaluat pentru prima dată, acesta a acumulat 39 de puncte. Deci, nivelul de credibilitate pentru Expresul.md din partea consumatorilor a crescut.

Centrul pentru Jurnalism Independent a evaluat gradul de credibilitate a 40 de instituții media online naționale și regionale/locale, monitorizând conținutul publicat de aceste redacții. Expresul.md se situează pe locul 12, după portalurile: Moldova.org, Zdg.md, Newsmaker.md, Tv8.md, Trm.md, Esp.md (Bălți), Agora.md, Diez.md, Nokta.md, Infotag.md și IPN.md. Pe uiltimile 5 locuri se situează: Primeleștiri.md, A-tv.md, Actualitati.md, Timpul.md și Moldova24.info.

De subliniat că aproape toate cele 40 de instituții au fost monitorizate de CJI și anterior, modificându-și scorul în funcție de punctajul obținut de acestea pentru cele cinci criterii de monitorizare, stabilite în metodologie: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea pentru a naviga pe site.

Iar prin intermediul Media Radar, CJI și-a propus să ajute consumatorii de media să navigheze mai ușor prin informația oferită zilnic de numeroasele resurse media online.

De aceea, pentru a evita manipularea informațională, noi vă recomandăm să vă informați din surse credibile. Împreună, trebuie să spune „Nu” informațiilor false și să contribuim la distribuirea informațiilor veridice, publicate de platforme informaționale veridice.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *