La Colegiul Agroindustrial din Ungheni va fi deschisă o seră în care se va studia producerea hidroponică a culturilor

În curând, la Colegiul Agroindustrial din Ungheni va fi deschisă o seră în care va fi posibil de studiat producerea hidroponică a culturilor. Aceasta este prima instituție de învățământ din țară dotată cu o astfel de seră și este lansată cu suportul Proiectului „Livada Moldovei”.

Suprafața acesteia va fi de 320 m2.

Sera va fi echipată cu toate echipamentele necesare pentru a crea un microclimat optim pentru cultivarea plantelor folosind metode intensive. De asemenea, va fi instalat un computer care va analiza toți parametrii climatici și va controla toate sistemele din seră.

Sera va mai fi echipată și cu sisteme de creștere hidroponice de ultimă generație, precum și cu un sistem eficient cu pat ridicat.

Randamentul sistemelor hidroponice ce vor fi instalate este de 20 de ori mai mare decât cultivarea în sol, spun specialiștii din cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Utilizarea apei este cu 70% mai mică decât în ​​agricultura tradițională, deoarece apa circulă într-un circuit închis.

Ciclul de creștere al plantelor este de 2 ori mai rapid decât în ​​agricultura tradițională.

Astfel, elevii de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, vor putea cultiva roșii, castraveți, ardei, vinete etc. Plantele vor fi alimentate prin sistemul de irigare prin picurare.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia au fost planificate pentru investiții în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de Euro.

Ce este hidroponia, sau cultura plantelor “fără sol”? Aceasta presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienți sau plantate într-un mediu inert și poros (vată minerală, argilă, perlit, vermiculite, fibre de cocos etc.) care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și ofera suport de creștere plantelor.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *