UE // Încă un liceu din Ungheni va fi eficientizat energetic. Ce beneficii vor avea elevii și profesorii de aici
La finele anului curent, cei circa 1200 de elevi ai Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni, precum și profesorii lor, vor simți cu adevărat ce înseamnă condiții optime pentru studii și pentru muncă. Conducerea liceului va răsufla ușurat, căci multe probleme, inclusiv de ordin financiar, vor fi soluționate.
Asta, grație Proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană.
Am mers la liceu în aceste zile
În fața ușii de la intrare ne întâmpină o doamnă extrem de serioasă. Se postează, cu tot corpul ei, în cadrul ușii, dând de înțeles că nimeni nu va trece de ea cu una-două.
„Ce doriți?”, „La cine?”, ”De ce?”, curg una după alta întrebările. Pandemia, bat-o vina!
În sfârșit, ne vedem în interiorul liceului. Ne întâmpină directorul instituției, Petru Langa. Imediat ce află scopul vizitei noastre, ne anunță: „Lucrările propriu-zise de eficiență energetică au început în decembrie 2020. La momentul de față, au loc lucrări în interior. Se lucrează la schimbarea sistemului de electricitate și la constucția sistemului de ventilare”.
Ca să fie mai convingător, ne invită în blocul în care lucrările sunt în toi.
O bună parte din sistemul de electricitate este deja înlocuit.
Este construit aproape în totalitate și sistemul de ventilare.
„Lucrăm, lucrăm, ca totul să fie bine”, spune o femeie ce dă de zor cu o soluție specială pereții. Nu are timp de vorbă.
Într-o altă sală, alți muncitori, urcați pe nite schele înalte, lucrează. Nici nu ne observă.
Termenele sunt restrânse și trebuie să le reușească pe toate.
„Proiectul trebuie să fie realizat până la 1 noiembrie 2021”, face o precizare Petru Langa. Pentru că este imposibil să închizi un liceu atât de mare, lucrările de eficientizare au început doar în unul dintre blocuri. „Primul bloc ne va arăta clar cum ne încadrăm în timp și ce e de făcut în continuare”, spune directorul.
Munca e în toi. Va fi reabilitat un edificiu cu suprafața de aproape… un hectar!
Cea mai mare parte din lucrări vor fi realizate în vară, atunci când elevii sunt în vacanță. Instituția se va transforma într-un adevărat șantier. Urmează să fie schimbate geamurile, ușile, să fie termoizolați pereții exteriori, să fie schimbat acoperișul, să fie dusă la bun sfârșit renovarea sistemelor de electricitate, ventilare, canalizare, să fie reabilitate subsolul, să fie instalate tavane suspendate.
Este un lucru enorm, mai ales că acest liceu are o suprafață totală de 9700 metri pătrați. Aproape un hectar!
Investițiile, potrivit proiectului, vor fi de circa 47 milioane 600 mii de lei.
Directorul, însă, susține, că e nevoie de mult mai mult. Clădirea e veche, primul bloc fiind construit cu peste 70 de ani în urmă, iar celălalt – cu aproximativ 50 de ani în urmă. În acest răstimp la liceu nu a avut loc nicio reparație capitală. Astfel, în procesul de muncă apar noi și noi surprize neplăcute. Tencuiala, în foarte multe locuri, a căzut în totalitate, rămânând la vedere piatra din care a fost construit edificiul. Conform proiectului, însă, lucrările de finisaj, tencuiala aplicată nu poate fi mai groasă de 5 milimetri.
”La momentul de față, se examinează ce lucrări suplimentare vor fi efectuate și care va fi costul acestora, astfel ca să știm ulterior cum să abordăm subiectul”, spune Petu Langa. Dânsul a recunoscut că speră să poată convinge finanțatorii că au nevoie de suport și pentru aceste lucrări.
Unde în altă parte poate fi speranța, dacă nu la Uniunea Europeană, care este mereu alături de nevoile moldovenilor la general și ale unghenenilor în mod special.
Merită efortul?
Lucrul asupra proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni” a început cu mai bine de șase ani în urmă, în 2014, cu primele studii de fezabilitate, apoi – auditul energetic, după care proiecte tehnice, coordonări, tot felul de estimări și tot așa mai departe. A durat. E nevoie de multă insistență, perseverență, răbdare. Nu e simplu deloc să realizezi un astfel de proiect. Dar e posibil.
„Merită atâta efrot?”, întreb directorul. „Merită”, răspunde prompt, explicând și de ce: „Pe lângă faptul că va fi reabilitată clădirea, vom asigura acea eficiență energetică pe care ne-o dorim. În prezent, se cheltuie pentru energia termică aproximativ 1 milioan de lei, plus cheltuielile pentru energia electrică, pentru înlăturarea spargerilor permanente în sistemul de canalizare… Sunt cheltuieli enorme. Estimativ, după terminarea lucrărilor de eficientizare energetică, cheltuielile se vor micșora cu 30%. Poate și mai bine”.
Din comunicatul ADR Centru
„În urma realizării lucrărilor propuse vom avea două clădiri ale Liceului „Mihai Eminescu” renovate și eficiente din punct de vedere energetic, ca urmare a 17 măsuri investiționale. De asemenea, două documente strategice locale în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice în raionul Ungheni vor fi armonizate cu obiectivele strategice naționale, tot aici vor fi consolidate capacitățile autorităților publice raionale Ungheni și ale reprezentanților Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” în domeniul eficienței energetice.
În rezultatul implementării acestei măsuri investiționale, 101 angajați și 1187 de elevi ai Liceului „Mihai Eminescu” vor beneficia de condiții îmbunătățite de confort în liceu, consumul de energie în această instituție va fi redus cu 1500 MWh și emisiile anuale normate de CO2 se vor reduce cu 330 tone”.
De notat că Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru este unitatea de implementare a proiectului respectiv, finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
La momentul de față, din cele cinci licee existente în municipiul Ungheni, trei deja au fost eficientizate energetic, Liceul „Mihai Eminescu” fiind al patrulea care beneficiază de astfel de lucrări. De notat că toate proiectele de eficientizare energetică a liceelor din Ungheni au fost realizate cu suportul Uniunii Europene.
Lucia Bacalu
Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Lasă un răspuns