Viile și vinurile – sub lupă
Atenție, deținători de plantații de viță de vie! Să nu vă speriați dacă, în timpul apropiat, veți fi luați la întrebări de către inginerii cadastrali din primării sau consultanții locali ai Centrelor Regionale al Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală ACSA. Aceștia își vor îndeplini, pur și simplu, obligațiile de serviciu. Ei urmează să colecteze informații despre toate suprafețele plantațiilor de viță de vie din teritoriu, cine sînt proprietarii, ce soiuri de poamă și unde se cultivă etc. Toate aceste cifre și date se vor regăsi ulterior în Registrul de Stat Vitivinicol al Republicii Moldova, care urmează să fie creat pînă în ianuarie 2017.
Despre necesitatea creării acestei baze de date și toate detaliile privind procedura de colectare a informațiilor s-a vorbit, la Ungheni și Nisporeni, pe 1 octombrie, iar la Călărași – pe 2 octombrie. La seminarele de informare au fost invitați inginerii cadastrali din primării și consultanții locali ACSA. Informația propriu-zisă a fost adusă în teritoriu de către reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).
Informații generale despre Registrul Vitivinicol
Potrivit specialiștilor ONVV, Registrul Vitivinicol va fi unul de stat. Proprietarul va fi Guvernul, posesorul – Ministerul Agriculturii, iar deținătorul – Oficiul Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de implementarea politicilor în domeniul vitivinicol. Acest proiect a fost lansat la începutul acestui an, iar pentru implementarea lui va fi cheltuit peste un milion de dolari. Cehia va oferi circa 600 mii dolari, iar SUA- 500 mii.
În registrul respectiv va fi inclusă, în primul rînd, informația despre plantațiile mai mari de 0,15 hectare. Persoanele care nu se vor înregistra, nu vor avea dreptul, după anul 2017, să comercializeze producția vitivinicolă, susțin cei de la ONVV.
Apropo, nu au nevoie să se înregistreze doar persoanele care vor produce vin în scopuri casnice. În rest, toți cei ce dețin plantații, chiar și pe lîngă casă, cu intenția să-și vîndă producția fabricilor de vin, urmează să treacă procedura de înscriere.
De ce avem nevoie de un registru vitivinicol?
”Avem nevoie de un asemenea registru pentru elaborarea unor politici de dezvoltare durabilă”, a explicat Ștefan Iamandi, reprezentantul ONVV. Cu alte cuvinte, potrivit dînsului, din moment ce R. Moldova se consideră o țară vitivinicolă, e nevoie să se cunoască situația reală la acest capitol. Or, în prezent, nimeni nu poate să numească o cifră corectă a suprafeței totale cu plantații de viță de vie, aceasta variind între 140 mii hectare și 110 mii. ”O marjă de eroare atît de mare este inadmisibilă pentru a face politici de promovare a vinului moldovenesc, mai ales externe”, a punctat dînsul, specificînd, totodată, că Registrul Vitivinicol este o condiție impusă țării noastre de Uniunea Europeană, pentru a deschide noi piețe de desfacere.
Ce spun șefii direcțiilor agricole din regiune?
Viorel Scutaru, Ungheni: Acest Registru este un imperativ al timpului și, odată cu crearea lui, consider că vom obține o claritate în domeniul vitivinicol al raionului, dar și al țării. În plus, grație acestei baze de date, Uniunea Europeană va acorda undă verde vinului nostru, ceea ce e foarte important. Eu văd doar partea bună a acestui proiect grandios și doresc ca el să fie dus la bun sfîrșit cît mai repede.
Grigore Florea, Nisporeni: Cu ajutorul acestui Registru, vom face o inventariere la capitolul viilor și vinurilor care se produc în raion și în țară. Este bine. Dacă vrem în Europa, trebuie să ne aliniem standardelor și cerințelor europene, iar Registrul ne va ajuta să atingem acest scop. Ar fi de dorit ca și lumea să înțeleagă și să vină să se înregistreze, mai ales că procedura este gratuită și se face pe banii donatorilor străini.
Anatol Vulpe, Călărași: Este o idee bună și, în cazul în care, Registrul va fi definitivat și va fi lucrativ, cu siguranță că ne va fi de ajutor nouă, specialiștilor de la direcțiile agricole, dar și inginerilor cadastrali din primării. Asta, pentru că cifrele cu care operăm în acest domeniu nu au mai fost revăzute de ani buni. Noi, într-adevăr, nu cunoaștem situația reală în domeniul respectiv. Un Registru de așa gen eu l-ași compara cu un certificat de naștere al unui copil, în care se arată clar cînd a fost născut și cine îi sînt părinții. Așa și plantațiile trebuie urmărite: cînd au fost înființate, cu ce soiuri și de către cine.
Lasă un răspuns