E BINE DE ȘTIUT. Bolnavii de putere. Cum pot fi identificați și… tratați
“Vrei să cunoşti un om? Dă-i putere”. E o zicere arhicunoscută, care vine din secolul al VI-lea înainte de Hristos, de la Pittacos din Mytilene, un remarcabil om politic grec.
Realitatea în care trăim ne oferă nenumărate exemple despre ce se întâmplă cu mulţi dintre cei care obțin funcţii şi putere.
Aceștia, brusc, par a pierde contactul cu lumea, îşi supraestimează competenţele şi capacităţile, devin intoleranţi şi dispreţuitori faţă de ceilalţi, nu ezită să facă abuz de putere, ignorând, cu bună ştiinţă, regulile, legile, bunul simţ.
Acest fenomen are un nume – Sindromul Hybris, Iar mulţi dintre cei care ajung în funcţii importante par a fi intoxicaţi de un straniu “agent patogen” – puterea.
În limba greacă, “hybris”-ul denumeşte “lipsa de măsură”.
Iată principalele caracteristici ale celui care, ajuns la putere, este atins de Sindromul Hybris:
– folosirea puterii pentru autoglorificare; lumea e un fel de “arenă” în care lui, celui privilegiat, i se cuvin puterea şi slava;
– obsesia imaginii de sine şi predispoziţia spre megalomanie, spre acţiuni care să-i aducă un beneficiu de imagine;
– pierderea contactului cu realitatea;
– acţiuni imprudente şi impulsive, neglijenţă, nervozitate;
– ignorarea sfaturilor şi criticilor celorlalţi şi dependenţa excesivă faţă de propriile opinii;
– discurs “mesianic”, de deţinător al adevărurilor absolute, tendinţa de exaltare nejustificată;
– incompetenţa evidentă, din cauza excesului de încredere şi a lipsei de atenţie la detalii;
– tendinţa de a vorbi despre sine laudativ, la persoana a III-a, sau de a folosi, penibil, pluralul inglobant “noi” ori, în mod excesiv, “eu”;
– convingerea, exprimată cu emfază, că singura “instanţă” în faţa căreia trebuie să dea socoteală pentru faptele sale, este “istoria” sau “Dumnezeu” şi că aceasta îi va fi, desigur, favorabilă;
Se consideră că, dacă o persoană ajunsă într-o poziţie importantă, în care îşi poate exercita puterea, manifestă cel puţin trei dintre aceste simptome, este victima Sindromului Hybris.
Blaise Pascal, om de ştiinţă și filosof francez din secolul al XVII-lea, scria că toată aroganţa acestror persoane se naşte, de cele mai multe ori, din faptul că nu ştiu ce şi cine sunt, iar cei din jur nu-i sancţionează pentru anomaliile lor comportamentale.
Cum să-i tratăm?
Medicul David Owen spunea că mulţi dintre cei care prezintă Sindromul Hybris redevin oameni “normali”, atunci când îşi pierd privilegiile şi funcţiile.
Mai multe despre Sindromul Hybris puteți citi aici.
2 Comments
Cuvântul lui Dumnezeu se dovedeşte a fi adevărat atunci când ne spune: „Nu stă în puterea omului, când umblă, să-şi îndrepte paşii“. El este la fel de adevărat atunci când spune: „Un om stăpâneşte peste alt om, ca să-l facă nenorocit“. — Ieremia 10:23; Eclesiastul 8:9.
Nici o formă de guvernare umană concepută vreodată nu a adus o adevărată pace şi prosperitate pentru toţi oamenii.