Veronica Șchiopu: ”A fi para-jurist înseamnă să ai ocazia să te instruiești continuu”
Din luna noiembrie a anului trecut, Veronica Șchiopu din Vălcineț, care de mai mulți ani lucrează ca și asistent social în sat, și-a găsit o nouă vocație.
După instruiri repetate și multă muncă, ea a devenit unul dintre cei doi para-juriști pe care-i are, la moment, raionul Călărași. Veronica Șchiopu a absolvit Facultatea de Administrare Publică a Universității de Stat din Moldova, iar acum îmbină munca de asistent social comunitar cu cea de para-jurist.
Cel de-al doilea para-jurist lucrează la Temeleuți.
Cine sunt para-juriștii și cu ce se ocupă aceștia?
Para-juristul este o persoană care, deși nu practică o activitate de avocat, poate acorda confidențial consiliere în clarificarea unor subiecte juridice și procedurale persoanelor ce solicită acest lucru. Doar după o instruire specială, para-juriștii sunt împuterniciți să acorde asistență juridică primară membrilor comunității unde activează. E nevoie să cunoști câte puțin din toate domeniile pentru a putea să le oferi soluțiile potrivite celor care apelează la serviciile tale.
Cum ați aflat depre opțiunea de a deveni para-jurist și ce te-a determinat să te implici în această nouă activitate?
Am făcut-o pentru că îmi plac provocările. A fi para-jurist înseamnă să ai ocazia să te instruiești continuu, să ții pasul modificărilor din legislație, iar mie îmi place să fiu la curent cu toate noutățile.
Îmi amintesc că eram la un seminar la Consiliul raional când un expert de la Asociația Națională a Para-juriștilor din Moldova ne-a vorbit despre această ”profesie” pe care am putea să ne-o însușim. Nu am ezitat să încerc și iată-mă că fac în curând un an de activitate în domeniu. Am urmat cursurile de instruire la Chișinău, dar și pe cele ce s-au ținut la distanță, pe on-line, în perioada pandemiei. Noi activăm în bază de contract, care poate fi prelungit după un an de activitate doar dacă putem demonstra că am înregistrat succese în domeniu.
Cine apelează cel mai des la serviciile unui para-jurist la Vălcineț?
Pot spun că în cazul meu activitatea de asistent social și cea de para-jurist se completează perfect. Această nouă activitate a mea vine în completarea profesiei de bază pe care o exercit. Beneficiarii sunt diferiți, iar serviciile sunt extrem de utile mai ales pentru persoanele social-vulnerabile, cele cu dizabilități, dar și alte persoane aflate într-o situație dificilă sau de conflict. Să știți că, chiar dacă sunt responsabilă de locuitorii satului meu de baștină, sunt dispusă să ajut pe oricine are nevoie de consultanță, indiferent de locul unde se găsește.
Care sunt principalele probleme pe care le invocă cetățenii ce solicită serviciile dumneavoastră?
Problemele sunt foarte diverse. O mare parte dintre beneficiari se interesează de anumite ajutoare pe care le-ar putea primi din partea statului, dar și de diverse alte chestiuni, cum ar fi modalitatea de a stabili o tutelă, de a transmite niște bunuri imobile în moștenire și tot așa. Desigur că nu lipsesc celebrele conflicte dintre vecini din cauza delimitării terenurilor, dar și multe alte situații. Mă străduiesc să îi ajut cum știu mai bine, iar acolo unde este necesar, fac demersurile de rigoare pentru a li se oferi serviciile unui avocat din oficiu, asigurat gratis de către stat. Îi ajut în primul rând pe partea de a pregăti setul de documente necesare, dar nu numai.
Într-un final, vă place munca de para-jurist?
Categoric! Foarte mult! E chiar ceva pentru sufletul meu. Sunt bucuroasă că am făcut acest pas și sper că voi continua să practic această profesie încă mulți ani de acum încolo. Oamenii mă opresc pe drum și mă roagă să îi ajut, iar acest lucru mă face să mă simt utilă și să mă ambiționeze să muncesc și mai mult pe viitor. O parte dintre beneficiari mă găsesc la biroul meu din primărie, iar alții o fac chiar și on-line, pe pagina web a Asociației Naționale a Para-juriștilor, instiuție căreia ne subordonăm.
Lasă un răspuns