O primăvară frumoasă şi plină de evenimente
Avem parte de un sfîrşit de aprilie fierbinte. Şi la propriu, şi la figurat. Căldura din ultimele zile a făcut să renască totul în jur. Pomii sînt în floare, albinile zboară, parcă şi lumea a devenit mai bună. Am sărbătorit Sfintele Paşte. Vine Paştele Blajinilor, acea frumoasă zi pe care trebuie – o spun din an în an – s-o marcăm cu evlavie, fără beţii prin cimitire şi prezentări de modă. E o zi de pomenire a celor plecaţi dintre noi. Sînt mulţi, foarte mulţi. Să le păstărm veşnică amintirea, să ne gîndim la ei mai des, şi nu doar la Paştele blajinilor. Poate că de acolo, de Sus, ne vor lumina gîndurile.
Avem mare nevoie de asta. Mai ales acum, în această primăvară fierbinte. Avem de ales, pentru patru ani, calea pe care vom merge sau, mai bine zis, pe care ne vor duce aleşii noştri. Deocamdată, sînt puţine motive de optimism. Tensiunile cresc, inclusiv în interiorul formaţiunilor politice. Lupta devine din ce în ce mai acerbă. Cu ce se va solda? Pînă vom afla deznodămîntul mai este puţin. De aceea voi trece la un alt subiect, la fel de actual.
Vom sărbători în curînd, la 3 mai, Ziua libertăţii presei. Este o zi importantă pentru toţi cei care pledează pentru liberatea de exprimare, pentru cuvîntul liber, pentru profesonalism şi echidistanţă. Nu este doar ziua reprezentanţilor mass-media. E şi ziua celor care doresc să fie informaţi, să fie informaţi corect. E şi ziua celor care văd în mass-media un mijloc de a-şi spune păsul, de a vorbi despre realizări, dar şi despre insuccese, despre bune practici şi exemple pozitive. Asta ar trebui, cred eu, să ne preocupe, şi nu goana după senzaţii de doi bani, nu goana de a critica pe oricine cu orice preţ.
E cel mai simplu să vezi paiul din ociul altuia. E mult mai complicat (şi nu oricui îi este dat!) să vezi bîrna din ochiul propriu. Dacă am vedea-o cu toţii sau majoritatea, situaţia ar fi cu totul alta. Ar fi o atmosferă de adevărate parteneriate – un cuvînt în vogă, dar prea puţin înţeles.
Liberatatea presei înseamnă toleranţă, înseamnă să poţi asculta calm orice părere, să poţi accepta punctul de vedere al oponentului, să poţi purta o discuţie civilizată, să poţi analiza, să poţi sintetiza informaţiile acumulate, să poţi alege grîul de neghină. De aceea e şi importantă această zi.
Mai este şi ziua de 1 mai. O zi frumoasă şi ea. Vine apoi Ziua Europei, Ziua Victoriei. Ce mai, e o primăvară frumoasă şi plină de evenimente.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns