Oameni de lângă noi | A intrat în febra creației, din care nu a mai putut ieși
Victoria Guzic din Călărași a pierdut demult numărul lucrărilor hand-made pe care le-a creat de-a lungul anilor, nemaivorbind pe cele pe care le-a vândut sau le-a dăruit. Zice că sunt de ordinul miilor.
Își amintește cum a început, prin 2008, când stătea cu fetița ei de un anișor acasă și trebuia să-și umple cumva timpul. Inițial, a folosit tot ce a găsit prin casă.
Când a văzut că o năvălesc ideile, a început a cumpăra diverse materiale și, treptat-treptat, a intrat în febra creației, din care nu a mai putut ieși.
Primele cliente ale ei au fost colege-mămici. Astfel, la o serbare de 8 martie din grădiniță, toate fetițele din grupa pe care o frecventa și copilul ei, au purtat în păr câte o fundă albă și una roșie făcute de ea.
„Aceasta a fost prima comandă mai importantă”, își amintește zâmbind Victoria Guzic.
Când a văzut că a adunat cam multe lucrări, iar banii se duceau pe diverse materiale, și-a luat inima în dinți și a început să le vândă.
”Cea mai mare frică era să nu iau amendă că vând în locuri neautorizate”, spune.
Încercarea de a-și legaliza activitatea a fost complicată, așa că a ales să lucreze mai mult cu comenzile on-line. A început să livreze lucrările prin poștă.
Nu ratează niciun eveniment la care este invitată. A adunat o multitudine de diplome de participare, pe care le ține la loc de cinste.
Victoria Guzic lucrează mai mult noaptea, când ai casei dorm. Soțul i-a făcut cel mai frumos cadou, amenajându-i un atelier la mansardă.
“Mi-am adunat acolo tot de ce am nevoie, iar avantajul e că nu mai umplu casa cu tot felul de lucrușoare, care, vrând-nevrând, crează dezordine”, afirmă ea.
Dacă, la început, făcea doar agrafe, acum se poate lăuda cu de toate – de la mărțișoare, broșe, cercei, coliere, brățări, coronițe, icoane din mărgelușe, bentițe până la buchete pentru mirese, pahare personalizate, invitații la ceremonii.
”Am încercat de toate. Unele materiale rămân pe gustul meu, iar la altele am renunțat. Obișnuiesc să cumpăr multe materiale, din care încă nu știu ce voi face, dar le găsesc neapărat rostul. Ideile îmi vin pe parcurs. Au existat și cazuri când nu puteam lucra la o comandă pe care nu o simțeam ca fiind a mea. Totul vine din interior, iar fiecare realizare este pentru un om anume”, povestește Victoria Guzic.
Cele mai fidele cliente ale ei rămân fetițele ei, Vlada și Victoria.
Meșterița este, oficial, vânzătoare, însă visul ei este să-și deschidă un atelier propriu, unde ar putea nu doar să-și vândă lucrările sale, ci să ofere și master-class-uri pentru cei pasioați de lucrul manual.
Doina Harea
Lasă un răspuns