Curiozități despre creier. Ce poți face ca să nu degradeze, ci, dimpotrivă, să se îmbunătățească memoria și gândirea
Creierul uman a fascinat oamenii de știință din cele mai vechi timpuri, dar și scriitorii, poeții sau muzicienii. Până în momentul de față, nimeni nu a reușit să descifreze în întregime misterele creierului.
Știați că…
… creierul este mai activ noaptea? Nimeni însă nu a putut explica de ce.
… creierul nu poate resimți durerea, deoarece nu are receptori pentru durere. Atunci când ne doare capul, nu ne doare niciodată creierul, ci mușchii și țesuturile.
… deși reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului, creierul este cel mai mare consumator de energie. Are nevoie de 15% din cantitatea totală de sânge ca să poată funcționa.
… organul cu cea mai mare cantitate de grăsime din compoziție este creierul. Acesta este format din nici mai mult nici mai puțin de 60% grăsime.
… partea stângă a creierului controlează partea dreaptă a corpului, iar partea dreaptă controlează partea stângă a corpului.
Specialiștii sunt convinși că, atunci când este dus un mod sănănătos de viață, cu multe activități, creierul continuă să se dezvolte și nu este afectat nici la bătrânețe.
Iată câteva ocupații interesante și benefice pentru creier.
Lectura
Cititul determină mintea să se concentreze, îmbogățește vocabularul, dezvoltă imaginația, capacitățile de analiză și face creierul să fie mai activ. În plus, lectura este un inamic al stresului.
Cântatul la instrumente muzicale
Instrumentele muzicale ajută la dezvoltarea cognitivă, îmbunătățesc coordonarea și motorica.
Jocul de șah
În timpul jocului se dezvoltă ambele emisfere cerebrale, se îmbunătățește memoria și gândirea strategică.
Dansul
Este o activitate fizică, ce reduce nivelul de stres, dar și ne face mai deștepți, întrucât pentru reținerea și reproducerea unor mișcări sunt puse în funcțiune diferite zone ale creierului.
Meditația
Ajută la reducerea nivelului de stres, a tensiunii arteriale, la întărirea imunității și la sporirea capacității de concentrare. Doar 10 minute de relaxare totală vor crea o dispoziție bună și vor face creierul să funcționeze mai bine.
Munca în grădină
Grădinăritul aduce doar emoții pozitive, mai ales că omul are posibilitatea să se bucure de roadele muncii sale, să stea la aer curat, să facă mișcare.
Gătitul
Cei ce gătesc mâncarea acasă duc, în mare parte, un mod mai sănătos de viață. Asta, datorită faptului că au oportunitatea de alege produse mai sănătoase și pot savura din procesul de gătire, ceea ce influențează benefic activitatea creierului.
Sportul de echipă
Sportul în echipă aduce numeroase beneficii: mișcare, prieteni noi și comunicare, ceea ce influențează pozitiv asupra stării generale, dar și a creierului.
Tricotatul
E o metodă minunată de luptă contra anxietății, depresiei și durerii cronice. După efecte, aceasta se aseamănă cu meditațiile.
Ar mai putea fi și scrisul, și învățatul limbilor străine, și râsul. Apropo, râsul mai este numit o meditație activă.
Lasă un răspuns