La Călărași cetățenii se informează despre noul sistem electoral la bibliotecă
Alegerile parlamentare din 24 februarie se apropie cu pași grăbiți, însă înțelegerea noului sistem electoral încă pare a fi o dificultate pentru mulți cetățeni ai Republicii Moldova.
În acest context, alegătorilor le vin în ajutor bibliotecarii, care au fost instruiți de experții Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pentru a informa populația despre sistemul electoral mixt.
În raionul Călărași au beneficiat de instruiri detaliate 16 bibliotecari, iar până acum, în întreg raionul au fost desfășurate 48 de instruiri și sesiuni de discuții cu alegătorii, la care au participat peste 300 de cetățeni, majoritatea fiind adulți cu vârsta între 30 și 56 de ani.
Campania de informare și educare electorală desfășurată prin intermediul rețelei bibliotecilor publice a început în toamnă și este organizată de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în cadrul proiectului „Promovarea informării alegătorilor”. Astfel, pe parcursul perioadei electorale, cele 600 de biblioteci participante în proiect sunt un spațiu neutru de informare electorală pentru cetățenii din Republica Moldova.
„Pentru oamenii simpli este foarte importantă această campanie de informare. În orice perioadă electorală se pune accentul pe informarea funcționarilor electorali, membrilor partidelor, a presei electronice și scrise, asociațiilor obștești, dar alegătorii simpli nu sunt informați suficient, mai ales că aceste alegeri parlamentare se desfășoară după un sistem nou, cel mixt.”, ne spune Lidia Stratan, bibliotecară la Biblioteca Publică Raională Călărași.
La Călărași, ca și în alte localități, mulți locuitori sunt confuzi despre noul sistem electoral mixt, iar alții nici nu au auzit că alegerile parlamentare din februarie se vor desfășura într-un mod diferit de cele din alți ani.
„Sunt persoane care nu știu că s-a schimbat sistemul electoral. Cetățenii mai în vârstă se interesează mai mult, citesc, vin să ne întrebe despre neclaritățile lor. Dar tinerii vin mai puțin, așa că mergem noi la ei. Am făcut instruire cu tinerii de clasa a XI-a și a XII-a, care ating vârsta majoratului și vor putea vota. Le-am vorbit despre foarte multe lucruri și ei au plecat foarte mulțumiți și interesați,” ne mai povestește Lidia Stratan din experiența sa.
Alegătorii din Călărași pot veni oricând la Biblioteca Publică Raională pentru a asista la o„lecție” despre sistemul electoral mixt. Atât în grupuri mari, cât și individual, toți sunt așteptați cu mare drag de bibliotecarii din Călărași și cei din localitățile raionului, ca să împărtășească cu alegătorii cea mai recentă și relevantă informație din domeniul electoral.
„Populația e binevenită la noi, chiar și pe drum mă întâlnesc cu oamenii și îi invit la bibliotecă să se informeze. Le povestesc cum lucrează secțiile de votare, cum lucrează organele electorale, ce funcții au, cum se fac totalurile, cum se calculează voturile pentru fiecare concurent electoral,” ne mai spune bibliotecara.
„La început puțini veneau la bibliotecă special pentru a se informa despre noul sistem electoral, mai mult a trebuit să îi mobilizăm noi. Am pus anunțuri prin oraș, în locuri publice. Sun la grupe de inițiativă, la bibliotecă se întâlnesc membrii școlii diabetului, clubului intelectualilor, clubului „vârsta de aur”. După ce participă la instruiri, îi îndemnăm pe toți să distribuie în continuare informația colegilor, vecinilor și rudelor. Și le explicăm importanța ieșirii la votare și a exercității dreptului de vot de către fiecare cetățean” ne-a mărturisit dna Lidia.
Dacă ai întrebări despre procesele electorale, în contextul alegerilor parlamentare și referendumului consultativ din 24 februarie, poți merge la una din cele 600 de biblioteci implicate în proiect, unde vei obține suportul informațional necesar. La biblioteca din localitatea ta, poți găsi informații despre următoarele aspecte ale procesului electoral:
- în ce constă noul sistem electoral mixt
- care este componența circumscripției electorale la care aparții
- unde sunt amplasate secțiile de votare din localitatea ta
- cine sunt concurenții electorali din circumscripția națională și uninominală
- alte surse suplimentare de informație
Proiectul „Promovarea Informării Alegătorilor” este implementat de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Proiectul, precum și toate produsele dezvoltate în cadrul acestuia, nu sunt în niciun fel afiliate politic, nu promovează actualul sistem electoral sau concurenți electorali specifici. Toate activitățile și materialele au caracter exclusiv informativ și nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.
Lasă un răspuns