De la o poartă de vest spre altă poartă de vest. Au făcut din pâinea lor un brand național
”Cum, nu ați auzit de pita de Pecica? Este un brand al nostru, o cunoaște toată România”, am tot auzit această frază în perioada șederii noastre la Arad.
Și, după 25 de kilometri pe râul Mureș, cu barca, iată că suntem la Pecica, o localitate cu peste 10 mii de locuitori din județul Arad.
Intrăm în magazinul unde se vinde această pâine. Rețeta, zice lumea, e foarte veche, de pe vremea dacilor, și e păstrată în secret. Se știe doar că această pâine e coaptă pe vatră și, chiar dacă nu conţine conservanţi, rămâne proaspătă timp de zece zile. Cuptoarele-s din perioada interbelică, fiind construite din cărămidă prin anii 1925-1930.
Pita de Pecica este solicitată de foarte multă lume, și nu doar din județul Arad. Până și Nicolae Ceaușescu și-o dorea pe masă, astfel că săptămânal era trimisă cu avionul la Bucureşti.
Am gustat și noi din pita de Pecica. Într-adevăr, e deosebită și ne amintește de pâinea coaptă odinioară în cuptor de către bunicile și străbunicile noastre.
La noi, însă, deocamdată, nimeni nu a făcut o afacere din coacerea pâinii după rețeta bunicii, chiar dacă s-au păstrat cuptoare din acele vremuri, chiar dacă se știe și rețeta.
Lasă un răspuns