De la o poartă de vest spre altă poartă de vest. Au făcut din pâinea lor un brand național

Pita de la Pecica
Pita de la Pecica

Pita de la Pecica
Pita de la Pecica

”Cum, nu ați auzit de pita de Pecica? Este un brand al nostru, o cunoaște toată România”, am tot auzit această frază în perioada șederii noastre la Arad.
Și, după 25 de kilometri pe râul Mureș, cu barca, iată că suntem la Pecica, o localitate cu peste 10 mii de locuitori din județul Arad.
Intrăm în magazinul unde se vinde această pâine. Rețeta, zice lumea, e foarte veche, de pe vremea dacilor, și e păstrată în secret. Se știe doar că această pâine e coaptă pe vatră și, chiar dacă nu conţine conservanţi, rămâne proaspătă timp de zece zile. Cuptoarele-s din perioada interbelică, fiind construite din cărămidă prin anii 1925-1930.
Pita de Pecica este solicitată de foarte multă lume, și  nu doar din județul Arad. Până și Nicolae Ceaușescu și-o dorea pe masă, astfel că săptămânal era trimisă cu avionul la Bucureşti.
Am gustat și noi din pita de Pecica. Într-adevăr, e deosebită și ne amintește de pâinea coaptă odinioară în cuptor de către bunicile și străbunicile noastre.
La noi, însă, deocamdată, nimeni nu a făcut o afacere din coacerea pâinii după rețeta bunicii, chiar dacă s-au păstrat cuptoare din acele vremuri, chiar dacă se știe și rețeta.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *